Novinář Janek Kroupa popisuje reportáž o obchodníkovi se zbraněmi: Měl jsem připravené únikové cesty!

3. říjen 2014

„Na polské kolegy novináře jsem se mohl spolehnout, znal jsem úniková místa, měli jsme připraveny další plány, co budu dělat, když nastanou nepředvídané situace,“ nastiňuje investigativní novinář Janek Kroupa nejnovější reportáž, která ukázala, že není až tak složité dostat na východní Ukrajinu zbraně. Jak vznikla reportáž? A jak se nyní kauza vyvíjí?

„Pokud by se Andrzej Izdebski rozhodl mluvit více otevřeně, tak by mohl říci poměrně dost, ale už se nám ho nepodařilo zkontaktovat. Polská policie ho zatím nezatkla,“ říká s tím, že polští novinář připravují další díl reportáže, která se pokouší zjistit, proč je polský podnikatel stále na svobodě.

Čtěte také

A jak vlastně funguje princip obchodu se zbraněmi? „Obchodníků se zbraněmi je na světě strašně moc, ale Andrzej Izdebski je schopen dopravit zbraně do válečné zóny. Funguje to tak, že klíčovou částí obchodu je získání certifikátu koncového uživatele,“ vysvětluje.

Investigativní novinář Janek Kroupa v Hostu Radiožurnálu

Nyní už polský podnikatel podle něj tolik škodit nemůže, protože má ve svém prostředí problém. „Udělali jsme nějakou práci, jejímž výsledkem je, že se svět dozvěděl o existenci tohoto člověka. Dali jsme návod, kde jsou důkazy, a budeme sledovat, jak bezpečnostní složky zasáhnou,“ dodává.

Jak hodně nebezpečná byla práce na reportáži o obchodu se zbraněmi? A jak pracuje v terénu investigativní novinář? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio