Novičok zabil 44letou Britku. Teď už je to vražda, oznámila Metropolitní policie

9. červenec 2018

Britka Dawn Strurgessová, která osm dní bojovala o život po otravě nervově paralytickou látkou, včera zemřela. V kritickém stavu zůstává v nemocnici v Salisbury i její partner. Metropolitní policie tak začala případ vyšetřovat jako vraždu.

Policie pracuje s hypotézou, podle které případ přímo souvisí s útokem nervovou látkou na ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru před čtyřmi měsíci. Skripalovi ale měli větší štěstí a z nemocnice už jsou doma.

„Smrt naší pacientky nás rozesmutnila a chci vyjádřit soustrast celé rodině. Jde nám o práva nejbližších příbuzných, proto zatím nebudeme zveřejňovat víc informací. Náš lékařský tým se neúnavně snažil pacientku zachránit,“ prohlásila ředitelka Salisbury District Hospital Christine Blanshardová.

Asi jen nešťastná náhoda

Ruští vědci prodávali Novičok na černém trhu, aby si vylepšili plat

laboratoř vzorek

Chemik, který se podílel na vývoji sovětské paralytické látky Novičok, použité v Británii proti bývalému ruskému špionovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři, byl v devadesátých letech vyšetřován kvůli prodeji tohoto jedu čečenským gangsterům, upozorňuje server stanice Hlas Ameriky.

Protiteroristická policie stále zjišťuje, jak se dvojice mohla dostat do styku s nervově paralytickou látkou. Podle testů se Strurgessová i její přítel dotkli novičoku zřejmě oběma rukama. Spor už není ani o původu látky. Vědci z armádních laboratoří v Porton Down už taky potvrdili, že na 100 % jde o nervovou látku novičok, kterou vymysleli v bývalém Sovětském svazu.

Britský ministr vnitra Sajid Javid řekl, že vyšetřovatelé pracují s hypotézou, podle které případ souvisí s otravou Sergeje Skripala a jeho dcery. Tento pár ale přišel do kontaktu s kontaminovaným předmětem zřejmě jen nešťastnou náhodou. Dawn Sturgessová a její partner se otrávili v jihoanglickém Amesbury zhruba 11 kilometrů od Salisbury, kde se otrávili Skripalovi.

Premiérka je šokována

Britská premiérka Theresa Mayová i na svém Twitteru prohlásila, že jí smrt Dawn Sturgessové šokovala. Ministr vnitra dodal, že vláda v Londýně prozatím nezvažuje žádné další sankce namířené proti Rusku.

autoři: Štěpán Sedláček , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.