Novela zákona o místních poplatcích se dotkne i turistů a lázeňských hostů. Kolik si připlatíme?

12. listopad 2019 10:20

Nejspíš jste se s tím už setkali - na dovolené nebo v lázních po vás chtěli nejen částku za samotné ubytování, ale i takzvaný lázeňský a rekreační poplatek. K tomu ještě majitel hotelu platil další poplatek z obsazeného lůžka. Od příštího roku se poplatek sloučí a celých 21 korun bude hradit ubytovaný host. Navíc od roku 2021 budou obce a města moci poplatek navýšit až na padesátikorunu za osobu a den.

Peníze z poplatků míří a dál budou mířit do obecní pokladny, nikdo ale zatím nedokáže odhadnout, kolik jich bude.

Čtěte také

„Pro nás, jako lázeňské město, je nepříjemné to, že poplatek přestanou platit určité skupiny lidí, především klienti lázní s komplexní lázeňskou léčbou. Teď je u nás zhruba 90 procent. Na druhou stranu ho zase začnou platit klienti, kterým je nad 70 let. To byli dříve od místního poplatku osvobozeni a nově ho platit budou," říká starosta Lázní Bělohrad Pavel Šubr ze Starostů a nezávislých.

Platit dál nebudou děti do 18 let a nově třeba také sezónní pracovníci, naopak povinnost přibude studentům nad 18 let. Města a obce zatím nemohou ani tušit, kolik peněz na poplatcích vyberou.

Například příjmová stránka rozpočtu Špindlerova Mlýna počítá ročně se 12-14 milióny korun, zhruba na stejné sumě by podle nezávislého starosty Vladimíra Starucha bylo město i dál.
„My budeme bedlivě sledovat, co nám udělá novelizace tohoto zákona v roce 2020. Podle toho se budeme snažit reagovat na rok 2021. Pokud se to v praxi neprojeví nějakým způsobem negativně, tak si myslím, že my nebudeme mít důvod onen poplatek navyšovat."

Vířivka s teplou vodou

Ubytovaní v lázeňských a rekreačních střediscích neplatí poplatky pro nic za nic, shodují se starostové. Špindlerův Mlýn vrací vybrané peníze například do zimní údržby, udržovat musí daleko širší síť komunikací, než kdyby ve městě žádné rekreační objekty nebyly.

Lázně Bělohrad se zase třeba starají o kulturní program pro lázeňské hosty, říká starosta Pavel Šubr.
„Vybrali jsme necelého 1,5 milionu korun. A do kultury dáváme například ročně 2,5 milionu. Takže stačí říct, že to dáváme do kultury, nebo na údržbu veřejné zeleně. Tam jsou to také statisícové nebo až milionové částky."

Čtěte také

Stejně jako nikdo nedokáže odhadnout, co udělá změna v zákoně s příjmy pro obecní pokladnu, netroufají si starostové odhadovat ani to, jestli si třeba někteří klienti pobyt kvůli vyššímu poplatku nerozmyslí. Dosud platili maximálně 15 korun za den, což je 105 korun za týden.

Pokud by města šla od roku 2021 na maximální možnou sazbu, prodraží se třeba čtyřčlenné rodině týden na horách jen na poplatcích o tisícovku.

„Samozřejmě určitým způsobem narůstají ceny potravin, energií i pohonných hmot. Takže je otázka, jestli i tento poplatek je adekvátní dnešní době nebo není," řekl Vladimír Staruch.

Obce a města se teď musí na novelu zákona připravit, musí přijmout novou vyhlášku. Protože to ještě v létě vypadalo, že změna přijde až s rokem 2021, není teď moc času - a třeba Lázně Bělohrad musí kvůli přijetí nové vyhlášky svolat mimořádné zasedání zastupitelstva.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související