Nové údaje na obalech potravin: „Třeba se naše děti dožijí doby, kdy nebudeme muset kvalitu jídla lustrovat,“ glosuje Pavel Maurer

17. prosinec 2016
Glosa Pavla Maurera

Tento týden vstoupilo v platnost povinné uvádění údajů o výživových hodnotách na obalu potravin. Zákazníci se tak budou moci při nákupu rozhodovat například podle množství tuků, soli nebo cukru.

Až doposud bylo zveřejňování těchto hodnot dobrovolné, nyní však musí většina výrobců povinně definovat sedm údajů: energetickou hodnotu, tuky a z nich nasycené mastné kyseliny, sacharidy a z nich cukry, bílkoviny a sůl. Údaje musí být viditelně uvedeny na obalu v tabulce, v případě nedostatku místa v řadě za sebou.

Pokud výrobce chce, může z vlastní vůle napsat svým spotřebitelům i další informace, třeba obsah škrobu, vlákniny, vitamínů a minerálních látek.

Pro některé potraviny však tato povinnost neplatí. Výjimka se vztahuje například na nebalené potraviny, pekařské výrobky, pultový prodej krájených masných výrobků, na v obchodě nakrájené a zabalené sýry, pokrmy ve stravovacích zařízeních, potraviny s malým obalem, nezpracované potraviny (např. čerstvé maso, ovoce a zelenina), čaj, kávu, byliny a koření, sůl nebo žvýkačky.

Je tu ještě spousta dalších výjimek (jak to máme v naší zemi rádi), ale mě na tom všem hlavně zajímá, jestli ty nápisy budou viditelné? Ne, že bych chtěl v prodejně potravin trávit tolik času jako ve veřejné čítárně časopisů, a to ještě s lupou v ruce, ale mě by také zajímalo, kdyby výrobce na obalech na férovku přiznal obsah pesticidů, procento zbytečné chemie, a také kolik stovek kilometrů musel produkt urazit, než se dostal do mého nákupního košíku…

Potraviny v supermarketu

Je to šílené, že? Ale věřte, že i na tomhle hodně záleží! Snad se alespoň naše děti dožijí doby, kdy na obalech nebude napsáno vůbec nic. Jenom třeba: máslo, jogurt, salám. A my budeme bezmezně důvěřovat potravinářskému průmyslu, že do nás necpe obarvené, zmutované a přesolené jedy, ale dobré jídlo, jehož kvalitu nemusíme lustrovat ze všech stran.

Třeba si nakonec – jednou – budeme všichni věřit a pochopíme, že jíst špatné jídlo je to nejhorší, co můžeme pro svůj život udělat!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio