Nové silnice z Trogiru do Omiše se motoristé dočkají za čtyři roky

21. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Novou silnici z Trogiru kolem Splitu do Omiše budou motoristé využívat od roku 2009. Chorvatské obchody s textilem zahájily výprodeje. Levnější jsou i některé potraviny. V Chorvatsku přibývá požárů. Ničí desítky hektarů porostů.

Za čtyři roky by měla být hotova nová silnice Trogir - Split - Omiš. Evropská investiční banka půjčí Chorvatsku 60 milionů eur na její výstavbu. Stavět by se mělo příští rok, silnice bude zprovozněna v roce 2009. Na úseku Stobreč - Omiš budou vybudovány 180metrů dlouhý most přes řeku Cetinu, 9 viaduktů a 6 tunelů o celkové délce téměř 5 kilometrů.

Vrchol turistické sezony znamená v Chorvatsku zdražování. Obchody s textilem ale zahájily výprodeje. Ceny spadly o desítky procent. Zlevnili také řezníci, většinou o 10 procent. Kilo vepřové kotlety nebo krkovička stojí 45 kun. Klobásy pořídíte za 38 kun.

Chorvatští hasiči včera zasahovali u tří požárů ve Splitsko - dalmatinské a Zadarské oblasti. V oblasti Zadaru shořelo 8 hektarů trávy. Největší škody oheň napáchal v oblasti Poljice - Ljubač, kde shořelo 35 hektarů křovin a nízkého porostu. Na ostrově Vis oheň zničil 4 hektary dubového lesa a maková pole.

Počasí v Dalmácii:
V pátek 22. července bude v Dalmácii převážně slunečno, postupně se během dne na obloze objeví oblaka. Vítr bude vát mírný od severu. Noční teploty 18 až 23, nejvyšší denní vystoupí na 28 až 32 stupňů. Teplota Jadranu je u Dalmácie 24 stupňů.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu