Nové Rádio Retro oslaví 55 let Meteoru

10. září 2018

Nový tematický stream Českého rozhlasu uvádí rovných 20 hodin historických nahrávek jednoho jediného pořadu, který se vysílá od 27. září 1963. Meteor vznikl kolem redaktora dr. Josefa Kleibla a jeho prvním tvůrcem byl Oldřich Unger. Rádio Retro nabídne obraz proměny Meteoru od šedesátých let do roku 2013, uslyšíte hlasy vědců a reportáže o přírodě. Meteor přiletí do digitálního éteru v noci z úterý na středu 12. září.

„S Meteorem lidé vyrůstali, některé dokonce inspiroval k volbě profese, otevíral posluchačům svět v době, kdy nebylo možné cestovat… ten pořad si zaslouží velkou oslavu a všichni jeho tvůrci a spolupracovníci za více než půl století naše poděkování“ říká s obdivem ředitel Programu Českého rozhlasu Ondřej Nováček. Meteor je nesporně vlajkovou lodí populárně-vědeckého vysílání Českého rozhlasu a jednou ze záruk seriózní veřejné služby, což bylo nejednou oceněno i ze strany vědců, kteří s pořadem spolupracovali a spolupracují nebo tento magazín s oblibou poslouchají.

„Meteor si v sobě celých těch 55 let nese cosi z genetické výbavy samotných počátků rozhlasového vysílání“ zamýšlí se dramaturg a moderátor Rádia Retro Tomáš Černý. „Otcové zakladatelé, zvláště pak redaktor Miloš Čtrnáctý, přece vkládali do existence rozhlasového programu víru v šíření poznání, vzdělání a výchovy posluchačů. Ukázalo se sice, že jen s tím se nevystačí, ale právě Meteor si tohle dokonale osvojil při plném zachování hravosti a aktivním rozvíjení rozhlasovosti.“

Rádio Retro uvádí v plném znění pásma Františka Gela nebo Karla Pecha z doby, kdy se Meteor teprve rodil, dále mnoho brilantních reportážních opusů Oldřicha Ungera včetně kolekce jeho záběrů z novinářské cesty do Velké Británie v roce 1968. Uslyšíte astrofyzika Jiřího Grygara, se kterým Oldřich Unger a Bohumil Kolářna počátku sedmdesátých let natáčeli na observatoři v Ondřejově, vybereme si pro příklad, jak Meteory zněly v různých obdobích, pořady dr. Josefa Kleibla, Ivo Budila, Jindry Jarošové i Marka Janáče.

V komponovaných pásmech vyprávíme o životních osudech zakladatelů Meteoru dr. Josefa Kleibla nebo příběh redaktora Oldřicha Ungera, který musel rozhlas v první polovině sedmdesátých let opustit, později se s rodinou vystěhoval do USA a do Československa ani do rozhlasu se už nikdy nevrátil. Rádio Retro je součástí řady digitálních kanálů. Můžete ho poslouchat například v multiplexu ČRo DAB+, u vybraných kabelových operátorů a pochopitelně také na internetu.

Spustit audio

Související