Nové radary v Chomutově: 13 tisíc přestupků jen za 21 dní

24. březen 2019 12:52

Nové radary na dvou místech v Chomutově zaznamenaly za pouhé tři březnové týdny 13 tisíc přestupků. Postupně se budou střídat na místech čtyřech. Radnice očekává zklidnění provozu a lepší bezpečnost chodců.

Záměr pořídit radary vznikl před třemi lety. „Dlouho bohužel trval proces výběru, softwaru a podobně. Navrhovali jsme celkem čtyřicet míst, kde by mohly být, konečné lokality vybrala státní policie,“ řekl primátor Marek Hrabáč za ANO.

Přístroje jsou zatím umístěny v Písečné a Blatenské ulici. „Rekordní rychlost na Písečné zaznamenal zatím radar 135 kilometrů za hodinu a na Blatenské 102 kilometrů za hodinu, obě místa jsou přitom ve městě,“ uvedl Marek Hrabáč.

Přesunout se mohou radary za čas také na dvě místa v Palackého ulici, tedy na hlavní tah městem. „Právě tam jsme před třemi lety dělali zkušební provoz a radary tehdy za týden zaznamenaly 26 tisíc přestupků,“ dodal primátor.

Přístroje patří městu, výtěžek ze zaplacených pokut půjdou do městské kasy. „Primárním cílem nebyl výdělek, ale zvýšení bezpečnosti, protože počet nehod na vybraných místech je skutečně velký. Hlavní motivací bylo výrazně zpomalit provoz,“ upřesnil ještě Marek Hrabáč.

Pořízení radarů stálo 3,5 milionu korun a jsou v obou směrech po celých dvacet čtyři hodin. Radary měří rychlost od 1. března. „Zpočátku zachytily okolo 700 přestupků denně, teď je to přes 400,“ dodal primátor.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související