Nové podání Andreje Babiše ve věci Čapího hnízda může odložit rozhodnutí o obžalobě, říká Bradáčová

Zdrží návrh Andreje Babiše na zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo definitivní rozhodnutí v této věci? Proč rozhodování státního zastupitelství v téhle kauze trvá tak dlouho? Jak jsou státní zástupci úspěšní u soudů? A co se změnilo jmenováním nového nejvyššího státního zástupce a vznikem takzvané evropské prokuratury? Tomáš Pancíř se ptal pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové.

Začněme aktuálním vývojem kauze Čapí hnízdo: server Aktuálně.cz včera přinesl informaci, že Andrej Babiš podal návrh na zastavení svého vlastního stíhání. Jednatřicátého srpna přitom vyprší lhůta, dokdy má příslušný státní zástupce pan Šaroch rozhodnout, jestli pana premiéra obžaluje. Mění ten nový návrh Andreje Babiše něco na této lhůtě, nebo stále platí, že rozhodnutí, jestli bude premiér obžalován nebo ne, padne do konce srpna?

Nejprve bych si dovolila vysvětlit vzájemný vztah dozoru a dohledového státního zástupce. Vrchní státní zastupitelství v Praze vykonává ve věci dohled, což lze zjednodušeně říci tak, že kontroluje postupy dozorového státního zástupce. V rámci tohoto dohledu stanovil státní zástupce Vrchního státního zastupitelství lhůtu do konce měsíce srpna pro rozhodnutí ve věci, ať už bude jakékoliv – ať bude podána obžaloba či bude rozhodnuto o zastavení, nebo přijme státní zástupce jiný typ rozhodnutí. Nechci vůbec presumovat dopředu.

Čtěte také

Mělo to ovšem svoji výhradu, kterou jsem i veřejně sdělila. Tento termín byl stanoven za situace, že obhajoba nebude doplňovat dokazování, respektive že nebude přednášet státnímu zástupci návrhy na doplnění dokazování, na což má samozřejmě právo: může do věci doplňovat nové důkazy a může navrhovat také provedení nových důkazů. S každým takovýmto návrhem se musí státní zástupce ve svých úvahách vypořádat – buď jej odmítnout, nebo důkazy doplnit. To už vím od dozorového státního zástupce, že takovéto návrhy obhajoba uplatňuje, a jedním z těch návrhů, který může rovněž učinit, je i návrh na samotné zastavení trestního stíhání. I tímto návrhem se musí státní zástupce zabývat a vypořádat jej.

Současně chci ještě říct, že se v mediálním prostoru objevila informace o možném svědkovi, který již ve věci vypovídal a rozhodl se – alespoň dle mediálních sdělení – svou výpověď pozměnit oproti své původní. I touto novou skutečností se státní zástupce musí zabývat. Nechci teď říci, zda to stihne či nikoli, ale je tu řada nových informací, které naplňují onu výhradu. Podle mého názoru – tak jak již umím odhadnout dobu, kdy se doplňují důkazy a zvažují veškeré informace ohledně rozhodnutí – osobně si myslím, že tuto lhůtu nepůjde beze zbytku dodržet.

Ta dotace na stavbu Čapího hnízda byla poskytnuta v roce 2008, celý ten případ se vyšetřuje od roku 2015, to je skoro šest let. Celou tu dobu samozřejmě Andrej Babiš a jeho právníci mohli navrhovat důkazy, vypovídali, a tak dále. Opravdu je možné a je standardní, aby se po šesti letech objevily nové věci, které by mohly vést k prodloužení lhůty?

Čtěte také

Já jsem neřekla, že se objevily nové věci. Mluvila jsem o dikci zákona, která umožňuje kdykoli v průběhu řízení obhájcům přinášet návrhy i nové důkazy ve věci – těmi novými důkazy se rozumí nové informace – a je to skutečně právo obhajoby. Toto právo patří obhajobě po celé trestní řízení, bez ohledu na to, jak dlouho probíhá.

Na druhé straně, není to podání účelové? Nejde tady o to, aby se nerozhodlo třeba do voleb?

Státní zástupce proto může rozhodnout, že nevyhoví takovým návrhům, protože se jedná o návrhy, které nemohou změnit jeho rozhodnutí ve věci. Ale jak říkám, vypořádat takové návrhy musí a musí je všechny vypořádat dozorový státní zástupce.

Co Lenka Bradáčová soudí o práci policie ve vyšetřování kauzy Čapího hnízda? Jak lze podle ní zkrátit průměrně pětileté čekací doby na rozhodnutí o trestu u soudu? Poslechněte si celý rozhovor vedený Tomášem Pancířem.

autoři: Tomáš Pancíř , jkh

Související