Nové centrum hradecké fakultní nemocnice dává naději těm, kteří trpí po covidu zdravotními potížemi

20. leden 2021 07:44

Pro lidi s přetrvávajícími problémy po prodělaném covidu funguje v královéhradecké fakultní nemocnici nové centrum. Lékaři se v něm snaží pomoci pacientům nejen s dýchacími potížemi. Pro mnohé je to po mnoha měsících útrap velká naděje na zlepšení stavu.

Jedna z pacientek právě absolvuje vyšetření kapacity plic. Sedí v kabince s průhlednými stěnami a podle pokynů dýchá do přístroje. Zdravotníci na monitoru ihned vidí křivky výdechů a nádechů a další údaje. Tohle je jen jedna část, kterou každý v Centru postcovidové péče hradecké nemocnice absolvuje.

Čtěte také

„Dělají se čichací testy, odběry krve a měří se tlak," popisuje další vyšetření padesátnice Hana Javůrková. Covid už prodělala dvakrát - loni na jaře a pak na podzim. Od té doby má zdravotní problémy.
„Zadýchávám se, nemám chuť ani čich. A nemohla jsem spát. Byly to takové nálady, že to dlouho trvá. Lidé, kteří onemocnění neprodělali, tak ho zlehčují. A tohle nové centrum je opravdu super, myslím si, že mnoha lidem pomohou. Zjistí co se kde v tom organismu děje."

Pacientů v podobné situaci už teď hradecká nemocnice eviduje stovky, vysvětluje vedoucí lékař centra Michal Kopecký.
„Nejméně třetina těch lidí má nějaké poškození. Většinou tak polovina lidí s nějakým postcovidovým syndromem si stěžuje na dušnost a únavu, především při nějaké zátěži. Postcovidový syndrom je souhrn několika věcí. ti lidé mají různé depresivní stavy, nespavost, kožní vyrážky nebo bolesti kloubů."

Problémy ale bývají i závažnější

S odstupem se může objevit třeba plicní embolie nebo postižení cév v mozku.

Čtěte také

„Je to optimální stav, abychom předešli nějakým postižením dál. Myslím si, že chceme zejména ty lidi monitorovat a zjistit, jaká bude trajektorie nemoci. My se domníváme, že většina těch změn bude vratná. Ale je fakt, že některé ty změny jsou závažné a jejich neobjevení může způsobit problémy. Někteří pacienti mají po covidu poškození průdušek a potřebují léky, které roztahují jejich průsvit. A jiní pacienti mohou mít cévní změny," dodává přednosta plicní kliniky Vladimír Koblížek.

I proto v novém postcovidovém centru působí také neurologové, kardiologové, psychiatři a další specialisté z hradecké fakultní nemocnice.

„Vytvořili jsme unikátní centrum, které nabídne pacientům pomoc s následky po onemocnění COVID-19 napříč různými obory od plicních lékařů, kardiologů, neurologů, psychiatrů přes nefrology, dermatology, gastroenterology, revmatology a další až po rehabilitační lékaře. Od začátku epidemie bylo v naší nemocnici hospitalizováno již několik stovek pacientů v poměrně vážném stavu a je proto nutné jim nabídnout kvalitní následnou péči," uvedl ředitel FN HK prof. MUDr. Vladimír Palička CSc., dr. h. c.

Čtěte také

Diagnostický algoritmus a nový klasifikační systém nutný pro dlouhodobé sledování nemocných, kteří trpí post-COVID syndromem, vznikl ve Fakultní nemocnici Hradec Králové a podle profesora Paličky se stal základem pro systém ambulantní péče o tyto nemocné v rámci celé ČR.

Péče o všechny nemocné s těmito obtížemi by tak měla být dostupná pro každého a to v ordinacích plicních lékařů, kterých je v celé České republice více než 400.

„Centrum, které bude sídlit v budově Plicní kliniky FN HK, bude otevřené každý všední den. Zájemci s obtížemi po prodělaném onemocnění COVID-19 mohou svůj stav konzultovat telefonicky na lince 495 836 020 a dle domluvy bude pacient objednán do našeho centra nebo mu bude navrhnut jiný postup. Před vyšetřením v centru bude nutné podstoupit základní vyšetření cestou praktického lékaře nebo specialisty, který posoudí možnou souvislost s onemocněním COVID-19 a tito lékaři je budou moci objednat do Centra postcovidové péče" uvedl vedoucí Centra postcovidové péče MUDr. Michal Kopecký.

Nové centrum hradecké fakultní nemocnice dává naději těm, kteří trpí po covidu zdravotními potížemi

„Našim cílem je péče o pacienty, u nichž přetrvávají symptomy po onemocnění COVID- 19 déle než 3 měsíce a jsou v příčinné souvislosti s tímto onemocněním, a to jak po hospitalizaci, tak po ambulantní či domácí léčbě," doplnil MUDr. Kopecký.

Čtěte také

Pacienti centra vyplní vstupní dotazník, kde lékaři ptají na různé příznaky související s onemocněním COVID-19 (dušnost, bolesti, poruchy trávení, nespavost, únava, ztráta čichu, chuti a další). Ten jim napoví, jaký mají zvolit další postup péče. U všech pacientů bude proveden odběr krve, moči, vyšetřeny plicní funkce, EKG vyšetření a zhodnocen celkový zdravotní stav.

Podle předběžných výsledků výzkumné studie již v roce 2020 prováděné lékaři Plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové se u části pacientů, kteří prodělali onemocnění COVID-19 objevují následné zdravotní komplikace.

„ Zejména přetrvávající postižení plic nebo dolních dýchacích cest, případně onemocnění plicních cév," řekl přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové doc. MUDr. Vladimír Koblížek Ph.D.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související