Nové bezpečnostní partnerství mezi USA, Velkou Británií a Austrálií vrazilo Macronovi kudlu do zad, píše server France24

17. září 2021

Řada zahraničních médií se věnuje novému bezpečnostnímu paktu mezi Spojenými státy, Velkou Británií a Austrálií. Podle BBC představuje toto obranné partnerství změnu strategie v politice regionu. Britský zpravodajský server upřesňuje, že dohoda zahrnuje sdílení informací i technologií v řadě oblastí. Austrálie díky ní získá i know-how ke stavbě a nasazení ponorek na jaderný pohon, což změní rozložení sil v oblasti.

Členské země bezpečnostního paktu zdůraznily, že v žádném případě nejde o předzvěst studené války mezi Čínou a Západem. Analytici oslovení BBC mají za to, že jedním z cílů partnerství je odradit Peking od případného použití síly.

Austrálie má přitom hrát aktivnější roli v ochraně bezpečnosti regionu než dosud. Čína obratem varovala před závody ve zbrojení a označila novou alianci za nezodpovědnou.

Nové obranné spojenectví ostře kritizovala také Francie, píše server France24. Paříž obvinila amerického prezidenta Joea Bidena z toho, že Francii vrazil kudlu do zad a že se chová stejně jako jeho předchůdce Donald Trump. Canberra totiž zrušila mnohamiliardovou dohodu o nákupu francouzských ponorek.

Čtěte také

Ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian považuje postup Austrálie za neomluvitelný a nepochopitelný. France24 dodává, že kritika, byť nepřímo, zazněla také z úst šéfa unijní diplomacie Josepha Borrella. Podle něj se ukázalo, že sedmadvacítka musí rozvíjet vlastní obranné strategie, zvláště v indo-pacifické oblasti.

Na ohlášení paktu mezi Spojenými státy, Austrálií a Velkou Británií patrně nebude v dobrém vzpomínat Joe Biden. Při proslovu mu vypadlo jméno australského premiéra Scotta Morrisona, kterého označil jako „chlapíka od protinožců“.

Britský The Guardian k tomu píše, že přezdívka mu nejspíš nějaký čas zůstane. Satirici a kritici ji možná aspoň načas vymění za titul „Scotty z marketingu“, který je narážkou na dřívější kariéru australského premiéra.

Ceny mouky rostou jako šílené

Ceny chleba a rohlíků rostou jako šílené a podle odborníků se situace jen tak nezlepší – tak vypadá titulek polského deníku Rzeczpospolita.

Potraviny všude ve světě jsou čím dál tím dražší, pokračuje list. Po krátkém letním poklesu indexu ceny potravin, který zveřejňuje Organizace OSN pro výživu a zemědělství, se ukazatel vrací k růstu. Aktuálně je na nejvyšší hodnotě od září 2011 a pomalu atakuje nový historický rekord.

Čtěte také

V srpnu stouply ceny obilovin, rostlinných olejů a cukru, tedy tří z pěti složek indexu, vysvětluje Rzeczpospolita. Na polském trhu s obilím se pšenice a žito nakupují zhruba o 20 procent dráž než loni.

Letošní sklizeň v Polsku navíc nedopadla podle očekávání a v kombinaci se silným eurem, inflací i růstem nákladů na dopravu, polští pekaři nakupují mouku až o 50 procent dráž. Globální i lokální faktory tak podle odborníků povedou k tomu, že Poláci budou muset do svých peněženek sáhnout ještě hlouběji.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu, připravila Tea Veseláková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.