Nová verze hymny má sportovce motivovat, říká předseda ČOV Jiří Kejval

Česká státní hymna by měla být delší a akčnější. Tvrdí to Český olympijský výbor, který představil svou verzi hymny. Ta by podle předsedy ČOV Jiřího Kejvala měla sportovce především motivovat a měla by být bojovnější. A co na novou verzi hymny říkají odborníci? „Bravurní práce, ale čistota písně se ztrácí, namítá hudební skladatel Ivan Acher.

V souvislosti se výročím sto let republiky by se měla podle Kejvala vést diskuze nejenom o hymně, ale obecně o otázce státních symbolů. „Rádi bychom, kdyby se diskuze netýkala jen parlamentu nebo skupinky vyvolených, ale aby to byla diskuze pro deset milionů,“ vysvětluje.

Čtěte také

V nové verzi hymny, jejímž autorem je skladatel Miloš Bok, nešlo pouze o kosmetické úpravy. „Měli jsme požadavek, aby hymna byla bojovnější, více akceptovala potřeby sportovců,“ popisuje s tím, že například sportovce by měla více motivovat do zápasu.

Stávající hymna je dlouhá 69 vteřin, na sportovních utkáních ale panuje úzus, že může být dlouhá maximálně 75 vteřin. „Naši sportovci si deset procent hymny nemohou užít. Pro sportovce znamená+ nejvíc, když stojí na stupních vítězů a hraje hymna,“ dodává.

Na utkáních by tak měla hrát instrumentální verze, která trvá přesně 75 vteřin. Ta by se také měla hrát na stupních vítězů.

Schází důraz na melodii

Podle hudebního skladatele Ivana Achera je verze nové hymny bravurně udělaná ohledně instrumentální stránky. „Je to dílo, na kterém by se dalo vyučovat orchestrace, je to perfektně udělaná práce,“ říká Acher.

Na druhé straně ale neskrývá pocit, že v nové hymně se ztrácí prostora, důraz na melodii. Za nešťastné pak považuje to, že se v hymně se cituje hudební prvek, který je sice rafinovaně vložený, ale celková čistota písně se ztrácí.

autoři: prh , mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.