Vydejte se mezi žraloky, lákají v egyptské Hurghadě

Výstavba akvária hned vedle moře zní jako příslovečné nošení dříví do lesa. Ovšem setkání se žralokem při koupání v Egyptě není zrovna časté a většinou ani žádoucí. V Rudém moři se přitom žraloci vyskytují hojně, ale dál od pobřeží. V Hurghadě si můžou plážoví turisté bezpečně prohlédnout krásné paryby či rejnoky v tamním velkém akváriu. Je to jedna z mála atrakcí, které se snaží vylákat turisty ven z hotelových resortů.

Hned po průchodu prvními dveřmi mě přepadají vážné pochyby o téhle atrakci. Ocitám se totiž uprostřed „pravého“ amazonského pralesa s krásnými umělohmotnými stromy, barevnými světýlky, a nad hlavou se mi rozléhá zaručeně pravý zpěv exotického ptactva. Takhle jsem si akvárium Rudého moře úplně nepředstavoval.

„Kamkoliv tady půjdete, najdete tam fotografa a ten vás vyfotí. Po prohlídce si pak můžete na počítači vybrat fotky, které se vám líbí, a koupit si je,“ doporučuje mi Omar, kterému se houpe digitální zrcadlovka na krku.

Žraloci jsou jako psi. Nikdy nevíte, jak na vás zareagují, tvrdí zkušený egyptský potápěč

Ponor, který mají potápěči před sebou, bude trvat asi hodinu a půl. Člun bude poblíž a jakmile se podle předem stanoveného plánu vynoří, okamžitě je vyzvedne.

Nedávná tragická smrt českého turisty u pobřeží Rudého moře opět přitáhla pozornost k riziku, které pro turisty představují žraloci. Těch je téměř 500 druhů, ale na člověka obvykle zaútočí jen tři z nich. Přesto jsou žraloci u většiny lidí zapsaní jako nelítostní lidožrouti. Někteří potápěči je však naopak v Rudém moři přímo vyhledávají. Ti zkušení si jako průvodce vyberou Hosáma Hilmího. Nikdo totiž nezná podmořskou krajinu na jihu Egypta lépe než on.

Pak už ale přeci jen přichází zajímavá část. Procházím několika tunely pod zdejší největší akvarijní nádrží, nad hlavou se mi prohání několik druhů žraloků, rejnoků a spousty dalších ryb, které všechny žijí v nedalekém Rudém moři.

Žraločí táta

Myslím, že v málokterém akváriu si může člověk prohlédnout ryby takhle zblízka. Není tady prakticky žádný odstup od bezpečnostního skla, takže děti si můžou obličej připlácnout až na něj. A bývalý ředitel akvária Dr. Bahá Fathí mě velice ochotně zasvěcuje do zdejšího projektu.

„Nesmíme tu chovat žádné ohrožené druhy. Na to jsou zákony. A každá naše ryba má rodný list a zdravotní knížku,“ říká. Akvárium je otevřené teprve třetím rokem, Dr. Fathí už se ale těší na potomky: „Tohohle žraloka vouskatého jsme získali, když měl 70 centimetrů. Teď má o tři metry víc. Už nám snesl vejce a my teď řešíme, jak nechat mláďata úspěšně vylíhnout.“

Procházka tunelem mezi rybami a žraloky je zážitek pro všechny generace. Málokde si můžete prohlédnout podmořský život takhle zblízka

Ke svým němým tvářím má Dr. Fathí skoro mateřský vztah, i když pro vážnou nemoc musel ředitelské křeslo uvolnit. „Bydlím kousek odtud a pořád na ryby myslím. Občas se třeba o půlnoci vzbudím a prostě je musím jít zkontrolovat. Zvlášť teď, když končí léto a přichází zima. Tuhle práci člověk musí mít rád,“ svěřuje se.

Krmení jedině dobře propečené

Rozhodně největší atrakcí pro návštěvníky je krmení. Za velkou stěnou akvária se mezi až třímetrovými žraloky objeví potápěči a sypou jim do chřtánu rybí maso.

Hrozí v Egyptě napadení žralokem? Většinou kvůli hlouposti lidí, říká český kitesurfer

Žralok

Češi přestávají vnímat Egypt jako nebezpečnou destinaci. Nejčastějším cílem turistů jsou i nadále letoviska u Rudého moře. Při plavání a šnorchlování by ale měli dbát na určité zásady. V Rudém moři totiž žijí desítky druhů žraloků.

Z akvária právě vylezl Júsuf, kterému z mokrého neoprenu ještě crčí voda: „Záleží, kolik žralok váží. Sežere denně potravu odpovídající desetině jeho hmotnosti. Náš největší žralok má dva metráky, takže spořádá třeba dvacet kilo tuňáka,“ upřesňuje a dodává, že žraloci dostávají od potápěčů rozmanitou stravu – někdy tuňáky, někdy makrely.

„Ale musí to být úplně čerstvé, nic mraženého,“ zdůrazňuje Jusúf. A taky dobře propečené to prý mají zdejší parybky rády: „Ryby na krmení jim připravujeme ve speciální kuchyni. Nesmí být syrové, aby pak žralok neměl chuť na jiné ryby v akváriu. Takhle má u nás pravidelnou stravu a je pěkně zklidněný.“

Dr. Fathí ještě připomíná, že za ne úplně malý obnos se může za žraloky potopit s krmičem kdokoliv. Ovšem na vlastní nebezpečí.

Kdo si připlatí, může se ke žralokům do akvária na vlastní nebezpečí potopit také
Spustit audio