Nová služba pomáhá nevidomým v knihovnách. Přispěl na ni i Nadační fond Českého rozhlasu

19. říjen 2017

Jak nevidomým a slabozrakým ulehčit práci s internetem na klasických počítačích? Pomoct se jim snaží webová služba FriendlyVox. Vyvinula ji brněnská firma, která ji postupně zavádí do knihoven. Takzvaný ozvučený portál pomáhá zrakově postiženým poslouchat třeba strojově čtené zprávy a funguje na jakémkoliv počítači jako rozšíření do prohlížeče Chrome.

Josef Konečný z Tyflocentra sedí u počítače v Ústřední knihovně Jiřího Mahena v Brně a ukazuje mi, jak webová služba funguje. Stačí mu k tomu jen klávesnice a zapnutý reproduktor.

„Nemusím s sebou nosit svůj notebook, ke službě se mohu připojit na jakémkoliv počítači,” ukazuje mi. „Vše, co dělám, mi služba komentuje, já sám jen potvrzuju.”

Nevidomým s ovládáním portálu pomáhá pracovnice oddělení pro nevidomé a slabozraké. Mluvčí knihovny Jana Kuncová k tomu říká: „Službu si tak mohou vyzkoušet u nás a pak ji třeba nainstalovat u sebe doma.”

Se službou zvládne zacházet každý

Autorem ozvučeného portálu je Vladimír Jareš. K vytvoření ho inspiroval jeho nevidomý syn. „Není žádný technický guru, je to muzikant,” říká. „Uvědomil jsem si, že je potřeba zjednodušit přístup k funkcím a službám.”

Služba FriendlyVox je zdarma, používá ji asi třicet knihoven v Česku. Firma chce příspěvek sto padesát tisíc od Nadačního fondu Českého rozhlasu využít na zaškolení pracovníků dalších knihoven. Nevidomým chce brzy hlasově zpřístupnit třeba i internetové bankovnictví.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio