Nová ombudsmanka Šabatová složí slib premiéru Sobotkovi. Věří ve zvýšení pravomocí

18. únor 2014
Zprávy

Premiér Bohuslav Sobotka dnes jmenuje Annu Šabatovou novou ochránkyní veřejných práv. Ombudsmanka chce rozšířit pravomoce svého úřadu. Například, aby mohla podat návrh na zrušení zákona k Ústavnímu soudu, nebo posílit ochranu před diskriminací. Šabatová věří, že zvýšení pravomocí je reálné.

„Sledovala jsem vystoupení ministra pro lidská práva a i ve vládním prohlášení je posílit ochranu před diskriminací a pozice ombudsmana, takže je to reálné,“ říká Šabatová.

Poslanci dali přednost Šabatové před stávajícím zástupcem veřejného ochránce práv Stanislavem Křečkem.

Šabatová nahradí Pavla Varvařovského, který se funkce vzdal v prosinci loňského roku. Na jeho práci chce navázat.

„Ráda bych udělala takovou inventuru návrhů Pavla Varvařovského, které nebyly vyslyšeny, a pokusila bych se, jestli to bude aktuální, ještě vyjednávat se státní správou o změnách,“ řekla při zvolení.

Varvařovský si často stěžoval, že politici jeho doporučení příliš nerespektují. V letech 2011 a 2012 předložil Poslanecké sněmovně 16 podnětů na změny zákonů, a oni mu plně vyhověli jen jednou, dvakrát částečně.

Oproti Varvařovskému chce být nová ombudsmanka v úřadu při prosazování svých návrhů důslednější a vytrvalejší. „Nestačí dát doporučení. Je třeba potom oslovovat příslušné orgány a jednat s nimi, argumentovat, dávat si schůzky a přesvědčovat,“ podotkla.

Anna Šabatová
autor: fir
Spustit audio