Nová nástraha v lesích. Překročení zákazu vstupu může přijít na třicet tisíc

22. březen 2017

Výprava do uzavřeného lesa by se v budoucnu mohla prodražit. Za porušení zákazu vstupu by lidé mohli dostat až třicet tisíc pokutu. Ztrojnásobit maximální možnou sankci navrhuje ministerstvo zemědělství v novele mysliveckého zákona.

Na začátku března Národní park České Švýcarsko například dočasně zakázal vstup na místa, kde hnízdí třeba sokoli nebo čápi. Podle ministerstva zemědělství se bude maximální třicetitisícová sankce využívat jenom v nejzávažnějších případech.

Čtěte také

„Především chceme snížit škody, které páchá zvěř na zemědělských a lesních porostech," očekává od novelizace šéf rezortu Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Pod petici proti novele se podepsalo skoro 46 tisíc lidí. Podle myslivců nejsou pokuty to nejdůležitější. Lukáš Linhart z Českomoravské myslivecké jednoty říká, že se v minulosti moc nepoužívaly.

„Zaznamenáváme zvýšený pohyb osob v přírodě, a proto z naší strany pokládáme za důležitou spíše informovanost veřejnosti o správném chování v honitbách, a to zejména v jarních měsících v době kladení mláďat,“ upozorňuje.

Jako důkaz, že dodržují plán lovu, by měli myslivci posílat veterinářům třeba takzvaná pírka – tedy ocásky z ulovených zvířat. Rezort počítá s tím, že novelu zákonodárci stihnou schválit do podzimních sněmovních voleb.

autor: lej
Spustit audio