Nová metoda likvidace škůdců stromů

29. srpen 2005
Trendy

Vážné ohrožení pro kroměřížskou Podzámeckou zahradu, která je zapsaná na seznam UNESCO, znamenají kůrovci. Park anglického typu čítá přes 3000 stromů a mnohé už kůrovec dokázal zničit. V Podzámecké zahradě tak letos museli boj s lýkožroutem převést do intenzivnější formy, a to pomocí nové metody, za pomoci takzvané chvojky ze smrkových větví.

Tento jednoduchý způsob poradila vedení zahrady Vysoká škola zemědělská v Lednici. Kastelánka kroměřížského zámku a zahrad Zdena Dokoupilová nám prozradila, že už loni nechala nasadit 40 lapačů, které kůrovce likvidují chemickou cestou.

Dokoupilová: Pokusili jsme se udělat novější způsob ochrany, může sice působit primitivně, ale výsledky už máme. V době nejčastějších výletů kůrovce byla čerstvá chvojka rozmístěna po zahradě a protože lýkožrout není dobrý letec, rád se do ní usadil. Při přeplnění chvojky jsme vše spálili.

Jedná se o novinku, kterou vymysleli studenti nebo jejich škola?

Dokoupilová: Asi se domluvili studenti i učitelé, letos jsme to vyzkoušeli.

Kombinujete tedy lapače s dřevinou?

Dokoupilová: Ano, spojujeme chemickou cestu, lapače s feromony rozmístěné v podzámecké zahradě, máme jich čtyřicet a čerstvou chvojku, té je šest kopců.

Do jaké doby tuto ochranu budete používat?

Dokoupilová: Výsledky zpracujeme na podzim, ale vypadá to, že ochrana zámecké zahrady bude letitou záležitostí. Zatím chceme takovým způsobem postupovat každý rok.

Chvojka opravdu pomáhá, je to vidět?

Dokoupilová: Podle jejího naplnění lýkožroutem určitě ano. Také to nic nestojí, přínosem je operativnost zásahu, chemická cesta představuje výdej 50 tisíc korun ročně.

Jsou stromy hodně napadené?

Dokoupilová: Vyhodnocení prvního roku ukázalo, že nemáme jen lýkožrouta, který napadá stromy staré kolem 30 let, ale také napadajícího stromy mladé. To jsme dříve nevěděli. Lýkožrouti na starších stromech se počítají na kusy, na mladých jich jsou miliony.

autor: pes
Spustit audio

Více z pořadu