Nová léčba pro diabetiky! „Zásadně ovlivníme utrpení pacientů,“ přibližuje Marek Beneš z IKEMu

28. květen 2017

Diabetici 2. typu mají novou naději. Lékaři v IKEMU se podílí na nové metodě miniinvazivní léčby, která dokáže upravit metabolismus a téměř vyléčit onemocnění. „Efekt je mohutný,“ potvrzuje gastroenterolog Marek Beneš, vedoucí lékař nové metody léčby diabetu 2. typu v IKEMu.

Všechno začalo u chirurgů, kteří se snažili pomoci lidem od obezity, která je spojená s cukrovkou. Ti vymysleli několik typů operací, které velice dobře fungovaly nejenom na obezitu, ale také na cukrovku 2. typu.

„Jsou to operace, kdy se přepojí střeva se žaludkem, udělá se takový bypass a vynechá se dvanáctník, to znamená první část tenkého střeva,“ vysvětluje s tím, že tyto operace nejsou jednoduché, ale velice úspěšné – cukrovka se po nich rychle ztrácí.


Zásadně ovlivníme výskyt, léčbu i problémy a utrpení těchto pacientů. Marek Beneš

Právě tyto operace lékaři převedli do miniinvazivních metod, tedy endoskopie, která se snaží chirurgii nahrazovat. Přínos podle něj spočívá v tom, že diabetici se špatně hojí, obézní mají problémy se srdcem a pro každého takového člověka je rizikové podstoupit narkózu a velký chirurgický výkon.

„Naše metody jsou vynikající alternativou. Když se ukáže, že i ta účinnost je stejná za cenu setinové nebezpečnosti a nulové mortality, tak máme jednoznačně navrch nad chirurgií, ačkoliv jsem kolega chirurgů a jsou to moji učitelé,“ přiznává.

Dvanáctník vyřadí z trávicího procesu

Lékaři považují dvanáctník za jakýsi druhý jazyk, který ochutnává, co ze žaludku přijde. A pokud tento druhý jazyk zaslepí, chirurgicky z procesu vyřadí, anebo popálí laserem – což je princip nové metody DiaGone – tak se organismus zmate a přestane signály vnímat. „Dvanáctník, tedy ten druhý jazyk, necítí cukr, necítí tuk, co se tam dostává,“ vysvětluje.


Kritéria pro léčbu DiaGone jsou shrnuty na webových stránkách IKEMu. Pacienti se mohou informovat i u svého diabetologa.

A právě tohoto objevu podle něj nyní lékaři umí využít. V Česku ale výsledky zatím žádné nejsou – hlavními konstruktéry jsou Izraelci, čeští lékaři jsou součástí týmu a podílí se na dolaďování detailů.

Právě v Izraeli jsou výsledky velice dobré, bez vedlejších účinků, změny kvality života, komplikací a úmrtí. „Čeká se na dlouhodobé výsledky, budeme součástí toho skupenství několika center – ve Španělsku, v Izraeli a v České republice,“ uzavírá.

autoři: zbu , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.