Nová kritéria pro ubytování vysokoškolských studentů

26. říjen 2005
Vaše téma

Klíčovou změnou v systému státní dotace studentského bydlení je to, že od října nedostávají vysoké školy peníze na financování kolejí, ale přidělenou sumu rozdělí mezi všechny své studenty s nárokem na ubytovací stipendium. To znamená, že stát nebude již sponzorovat jen obyvatele kolejí, ale příspěvek dostanou i ti, kteří volí jiný způsob ubytování. Zajímali jsme se o to, co na to říkají studenti samotní.

Jejich názory se liší, jedni protestují, jiní souhlasí a to z prostého důvodu - pro jedny je nový systém výhodný, pro ty další ne. A potvrzují to i slova mluvčí Studentské komory Rady Vysokých škol Karoliny Kučerové.

Kučerová: Vždycky budou studenti, kterým se ta záležitost líbit nebude. Studenti, kteří dosud bydleli na kolejích, tak těm se situace horší, přestože by dostali nějaké peníze od ministerstva, tak částka bude o něco nižší. Nicméně, my nezastupujeme jenom těch řádově 70 tisíc studentů, ale dalších 150 tisíc, kteří na koleji nebydlí.

Změny odmítají hlavně studenti Univerzity Karlovy v Praze. Nelíbí se jim to, že ubytovací stipendium se na univerzitě přiděluje podle sociální situace posluchače a že ho dostanou i ti, kteří bydlí v Praze. "Na hodně studentů tak vyjde stipendium ve směšné výši dvou nebo tří stovek měsíčně" - říkají studenti.

Ceny pokojů se Karlově Univerzitě podle našich zjištění oproti loňsku zdražují z 800 až 1200 korun měsíčně na 1200 až 2800 korun, ale někde i na více než 4000 korun. Stipendium, které mají studenti na bydlení dostat, ale mnohým nepokryje rozdíl v ceně. Ministerstvo chce školám na jednoho studenta dát příspěvek ve výši necelých 800 korun a až dosud ho měli dostat jen ti, kteří studují první program. Studentská komora podle mluvčí Karolíny Kučerové se změnou souhlasí.

Kučerová: Ta kritéria se liší, ale obvykle vycházejí především z toho, jak daleko žadatelé mají do školy. Většina škol se snaží nyní nějak zohlednit třeba prospěch či výsledek přijímacího řízení, ale hlavním kritériem bývá vzdálenost. Samozřejmě na oboustranné sirotky nebo postižené studenty se hledisko upravuje.

Mezi vysokoškoláky se rozmohly nelegální obchody s levným ubytováním na kolejích. Ti, kteří kolej dostali a ve skutečnosti ji nepotřebují, přenechávají své místo za peníze jiným lidem, kteří často ani nestudují.

Michaela Správná připomínka, ale to by se už stávat nemělo. Podle mluvčí Studentské komory Karolíny Kučerové se těmto jevům díky novým pravidlům zamezí.Ale to ukáže až čas, protože jak už jsme zmínili, nový systém platí od října.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu