Nová kniha připomíná oběti totality v Ostravě, dokládá popravy a praktiky StB

21. leden 2014

Vychází kniha Ostrava za ostnatými dráty, která představuje tamní oběti a pamětníky totalitního bezpráví. Autor se snaží ukázat, že v ocelovém srdci republiky se aktivně bojovalo za svobodu, ale také popravovalo.

Osudy zatčených lidí zmapoval historik a učitel Vojtěch Vlček, jeho dílo jde do prodeje právě dnes.

Jedním z oslovených pamětníků je Luděk Eliáš. Jako jeden z mála ještě žijících na vlastní kůži pocítil komunistickou perzekuci i hrůzy tří koncentračních táborů.

„Před tím byl Terezín, Osvětim a potom byla pobočka Sachsenhausenu," potvrdil Eliáš. A právě do posledního zmíněného tábora zamířil historik Vlček.

„Tam jsem šel na jisto a věděl jsem, že ty příběhy jsou opravdu zajímavé,“ dodal Vlček. Ostrava za ostnatými dráty je už třetí knihou Vojtěcha Vlčka.

„Já jsem spíš chtěl tou knížkou ukázat, že Ostrava nebyla jen tím levicovým regionem, kde se jen budovalo a stavěly se pece. Ale že i tady probíhaly tyto věci,“ vysvětlil svoji motivaci, proč vydává tuto knihu.

I v Ostravě se v 50. letech popravovalo. Nechyběla tvrdá perzekuce náboženských skupin a u soudů končili napříkladi bánští inženýři, kteří měli nést odpovědnost za častá důlní neštěstí. V knize to dokládá celá řada dokumentů.

„Je tam třeba hodně rozsudků. Jsou tam některé žádosti o milost. Vyjádření státní bezpečnosti, hodnocení lidí, když byli ve výkonu trestu,“ dodal autor knihy.

Publikace přináší příběhy konkrétních lidí. Například Zdeňka Šticha, který se zúčastnil útěku vězňů z Jáchymova a jako jeden z mála ho přežil. Autor pamatuje i na Rostislava Sochorce, syna jedné z prvních obětí komunistického režimu, poslance Rostislava Sochorce. A Zdeněk Růžička v knize zase dokládá brutální praktiky ostravské StB.

„Přišel jsem tam. Posadili mě na židli a říkali: ‚Tak mluvte o své protistátní činnosti.‘ Tak kolem mě kroužili. A najednou jsem dostal ránu zezadu, přes ucho, až jsem spadl ze židle. Bylo mi oznámeno, že se mnou budou jednat jako s třídním nepřítelem,“ potvrdil Růžička.

Kniha rozhovorů Ostrava za ostnatými dráty vychází dnes v nákladu 600 kusů. Kvůli velkému zájmu už vydavatelství plánuje dotisk.

autoři: nib , Kateřina Daňková
Spustit audio