Nouzový stav měl být vyhlášen okamžitě, nebo vůbec, soudí právník Ondřej Dostál

Epidemická situace se podle ministra zdravotnictví nevyvíjí příznivě, a je proto nutné vyhlásit nouzový stav. V čem se váha a dopad opatření přijímaných v takovém režimu liší od těch, které vyhlašuje ministr zdravotnictví na základě zákona o ochraně veřejného zdraví? Hostem Vladimíra Kroce byl právník specializující se na zdravotnické právo Ondřej Dostál.

Právě na základě žaloby Ondřeje Dostála Městský soud v Praze před časem uznal, že jarní opatření vyhlášená ministerstvem zdravotnictví byla razantní a plošná – a taková opatření může dělat pouze vláda během nouzového stavu. Minulý týden pak Ondřej Dostál poslal předžalobní výzvu ministrovi Romanovi Prymulovi. Tento krok označil za „prevenci diktatury“. 

Věcí ministra je bránit nás proti epidemii. Rolí právníků je bránit ústavu.
Ondřej Dostál

„Jedná se o výklad toho, co na jaře řekl Městský soud,“ vysvětluje. „Teď už jsme se začali přibližovat razantním a plošným opatřením a tam jsem přesvědčený, že jeden ministr, nad kterým nemá kontrolu sněmovna a de facto ani vláda, už tyto zásahy činit nemůže.“

Nouzový stav a volby

Čtěte také

Možná i aktivita Ondřeje Dostála proto způsobila, že nyní ministr Roman Prymula vyhlášení nouzového stavu, a to od pondělí, navrhl. Jeho oznámení ale přišlo těsně před volbami – nejde o poněkud nešťastné načasování? 

„Zavádět nouzový stav a opatření, která mohou reálně ovlivnit, kdo může přijít k volbám, je situace, kdy musí právníci zbystřit. Na druhou stranu, pokud jsou čísla o nakažených vážná teď, je podle mého názoru nesprávné čekat na pondělí, až bude po volbách. A pokud situace není vážná a nečeká se, že bude vážná v pondělí, nemá být nouzový stav vůbec,“ shrnuje Ondřej Dostál. 

Celý rozhovor si můžete kdykoliv poslechnout ze záznamu. 

autoři: Vladimír Kroc , als

Související