Norsko varuje před teroristickými útoky v západní Evropě. ČR podle BIS nebezpečí nehrozí

25. červenec 2014

Norsko posiluje bezpečnostní opatření kvůli hrozbě teroristických útoků. Varování vydaly ve čtvrtek norské bezpečnostní služby. Útoky by měli údajně plánovat lidé spojení s islamisty v Sýrii a to nejen v Norsku, ale zřejmě také v dalších zemích západní Evropy.

„Obdrželi jsme informaci, že skupina bojovníků opustila Sýrii s cílem provést teroristický útok na západě Evropy a Norsko bylo konkrétně zmíněno mezi jejich cíli,“ řekl televizi TV2 Jon Fitje Hoffmann, vedoucí analytik policejní bezpečnostní služby.

Česká republika podle mluvčího Bezpečnostní a informační služby Jana Šuberta mezi možnými cíli teroristů není. „Od našich vnitřních zdrojů ani od našich zahraničních partnerů nemáme žádnou informaci o tom, že by České republice hrozilo nějaké okamžité bezprostřední nebezpečí, bezprostřední riziko.“

V norském hlavním městě Oslu kvůli obavám z teroristických útoků uzavřeli některé památky. Na rizikových místech, jako třeba na letištích, nádražích či na hraničních přechodech, byli rozmístěni ozbrojení příslušníci policie a psi vycvičení na hledání pum.

„Královský palác i radnice v Oslu byly pro veřejnost uzavřeny a parlament zpřísnil bezpečnostní opatření. Také se uvažuje o zrušení světového fotbalového poháru pro děti a mládež,“ popisuje spolupracovník ČRo v Norsku Yngvar Brenna.

Těžce ozbrojení policisté jsou podle něj v Norsku k vidění zcela výjimečně. „Zdejší policie totiž nesmí až na výjimečné situace nosit zbraně,“ dodává.

Brenna upozorňuje, že v Norsku je mnoho islamistů, kteří se v průběhu posledních let dopouštěli různých trestných činů, například výhrůžek či výtržnictví, někteří sbírali peníze na financování bojových operací v Sýrii. „U několika z nich hrozilo vyhoštění. Jenže kvůli usilovné práci právníků se na to nepřistoupilo. Jedná se o velmi vleklé případy,“ konstatuje Brenna.

Norsko si tento týden připomnělo tři roky od útoku pravicového extremisty Anderse Breivika, při kterém zemřelo 77 lidí. Bezpečnostní opatření se podle Brenny od té doby značně změnila.

„Kritici se ale obávají, že posílená bezpečnost bude hrozbou i překážkou běžného života Norů, kteří se tak nacházejí v nepřetržitém stavu strachu z dalších útoků,“ dodává norský spolupracovník ČRo.

autoři: bre , vok
Spustit audio