Norsko podle soudu porušilo některá Breivikova lidská práva

20. duben 2016

Norský soud částečně vyhověl stížnosti odsouzeného teroristy Anderse Breivika na stát kvůli podmínkám jeho věznění. Podle soudu Norsko porušilo zákaz nelidského a ponižujícího zacházení, který je zakotvený v Evropské úmluvě o lidských právech. Naopak stížnost na porušování práva na soukromý a rodinný život soudkyně zamítla.

Norský soud se kvůli Breivikově stížnosti mimořádně sešel ve vězeňské tělocvičně na začátku března.

Podle něj zákony platí pro všechny a i odsouzený vrah a terorista má lidská práva, které v rámci právního státu musí věznice respektovat.


Anders Breivik v červenci 2011 zavraždil celkem 77 lidí. Protestoval tak proti multikulturalismu prosazovanému norskou sociální demokracií. Nejdřív nastražil bombu před vládní budovu v centru Osla. Nálož zabila osm lidí. Krátce poté Breivik postřílel 69 lidí na shromáždění sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utöya. Soud ho o rok později poslal na 21 let do vězení s možností prodloužit trest až na doživotí.

Z vyneseného rozsudku ovšem zatím není úplně jasné, jak konkrétně věznice Skien zmíněný zákaz porušuje a co by se mělo změnit.

Breivik je držen odděleně od ostatních vězňů prakticky na trvalé samotce, může se stýkat jen s psychologem a dozorci, a to velmi omezeně. Je také prakticky vyloučena jeho komunikace s kýmkoliv zvenčí v rámci návštěv nebo třeba i dopisů.

Breivikovy stížnosti, které zasílal vedení věznice, se týkaly mimo jiné i studené kávy, jídla ohřívaného v mikrovlnce nebo špatného výhledu z okna cely.

Obě strany sporu daly ještě před vynesením rozsudku najevo, že se v případě nepříznivého verdiktu odvolají.

autoři: onh , msk
Spustit audio