35 sporných smluv s externisty. Podívejte se, za co Středočeský kraj zaplatil pět milionů korun

Když detektivové z protimafiánské centrály v úterý přišli na Středočeský kraj, zajímali se podle mluvčího úřadu o smlouvy s externisty. Sporných kontraktů uzavřelo hejtmanství jen v roce 2017 desítky, celkem na nich tehdy vyplatilo pět milionů korun. Šlo o služby typu „analýza hudebních festivalů“ nebo „poskytování zpětné vazby“. Server iROZHLAS.cz nyní přináší jejich kompletní přehled.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslava Jermanová

Jaroslava Jermanová | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Až 75 tisíc za měsíc. Takovou částku bral nejlépe placený externista, který v roce 2017 pracoval v odboru hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) na dohodu o provedení činnosti, tedy maximálně na poloviční úvazek. Vyplývá to z přehledu externích kontraktů, který má server iROZHLAS.cz k dispozici.

Policie prověřuje externí smlouvy na středočeském hejtmanství. ‚Nemáme co skrývat,‘ reaguje Jermanová

Číst článek

A co přesně daný externista pro hejtmanku dělal? Zajišťovat měl komunikaci s veřejností i uvnitř úřadu. Kraj má přitom vlastní tiskový odbor. Vedle toho měl toho tento pracovník na starosti také „analytickou činnost v přípravě strategických a koncepčních konceptů kraje“.

Poradenství i strategie

Jiný externista inkasoval 60 tisíc měsíčně za poradenství v oblasti elektronizace veřejné správy, další 50 tisíc za strategii nakládání s odpady. Na problematické smlouvy upozornil letos v dubnu server Seznam Zprávy – celkovou hodnotu sporných kontraktů vyčíslil na pět milionů korun.

Jde celkem o 35 externích smluv, jejich přehled si můžete prohlédnout v následující tabulce:

Případ dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5, státní zástupkyně Gabriela Turková ale nechtěla úterní zásah na středočeském úřadu komentovat. „S ohledem na stadium trestního řízení vám nemohu poskytnout bližší informace,“ uvedla pro iROZHLAS.cz.

Že policejní akce souvisí právě se spornými kontrakty, pro Seznam Zprávy potvrdil mluvčí kraje Marek Rejman. Ředitel úřadu Jiří Holub posléze uvedl, že v souvislosti se zásahem nebyl nikdo zadržen.

Audit chyby nenašel

Holub nechtěl ale komentovat, na jakých odborech policisté zasahují ani jaké dokumenty zabavují. Zopakoval pouze, že inkriminované externí smlouvy zkontrolovalo interní vyšetřování, které neshledalo pochybení.

Jermanová obvinila Kalouska z organizování útoků a šikany, opoziční politiky označila za ‚užitečné idioty‘

Číst článek

K výsledku vnitřního auditu v pondělí server Seznam Zprávy uvedl, že se kontroloři podle něj nezabývali třeba tím, jací lidé pro hejtmanství pracovali a co přesně za vyplacené peníze dělali. A hlavně, jestli je úřad vůbec potřeboval.

Jedním z krajských externistů byl i Pavel Dvořák, bývalý zastupitel TOP 09 z Benešova, o jehož hlas se v minulém volebním období opírala tehdejší koalice. V ní seděla také Jermanová, která v Benešově bydlí. Dvořák nyní působí ve Středočeské centrále cestovního ruchu, jak už dříve upozornil server iROZHLAS.cz. Že by mu k místu pomohly vazby na hejtmanku, Dvořák i kraj odmítli.

Premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve uvedl, že by se hejtmanka k celé věci měla jasně postavit. Jermanová tehdy – ještě když byla na mateřské dovolené – vzkázala, že jde o kampaň Miroslava Kalouska (TOP 09), který podal na Středočeský kraj kvůli kontraktům trestní oznámení.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme