Zeman o protestujících na Letné: Dříve jsme demonstrovali za svobodné volby, dnes proti nim

Účastníci demonstrací proti premiérovi Andreji Babišovi z ANO podle prezidenta Miloše Zemana protestují proti svobodným volbám, zatímco demonstrace v roce 1989 po svobodných volbách volaly. Prezident to řekl v úterý v Jihlavě při zahájení návštěvy Kraje Vysočina. Neočekává, že by Babišova vláda skončila dřív než za 2,5 roku. Na změnu si Babišovi kritici budou muset podle Zemana počkat do voleb.

Video Jihlava (Aktualizováno: 19:57 25. 6. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Já vždy reaguji na dotazy týkající se demonstrací, včetně té poslední, dvěma stručnými větami. Zaprvé v demokratické svobodné společnosti má každý právo demonstrovat. Zadruhé vlády se mění v demokratické svobodné společnosti demokratickými svobodnými volbami, a nikoli demonstracemi,“ prohlásil prezident Miloš Zeman při zahájení návštěvy Kraje Vysočina.

Musíme zůstat v pohotovosti, řekl Minář zaplněné Letné. Na listopad ohlásil další demonstraci

Číst článek

„Myslím, že s první větou máme všichni souhlas. Pokud jde o druhou větu, tak se zeptejme demonstrantů, čeho chtějí dosáhnout. Jestli odvolání premiéra, tak buď mu musí být vystavena nedůvěra v Poslanecké sněmovně – a podle počtu hlasů to zatím na to nevypadá – nebo musí být poražen ve volbách, což se také nezdá býti pravděpodobným,“ uvedl prezident Zeman.

„Takže jinými slovy: lidé, kteří jsou nespokojeni s výsledkem voleb, mají právo demonstrovat, ale pokud příští volby nedopadnou jinak, tak mají smůlu,“ doplnil Zeman.

„Pan hejtman (Jiří Běhounek za ČSSD) mi teď říkal jednu hezkou větu: V listopadu ´89 jsme demonstrovali za svobodné volby, já sám jsem na Letné skončil svůj projev právě větou: Chceme svobodné volby, dnes demonstrujeme proti výsledkům svobodných voleb,“ uzavřel prezident.

‚Takhle zní naštvaný dav.‘ Demonstrace na Letné očima zahraničních novinářů a médií

Číst článek

Místopředseda spolku Milion chvilek, který protesty organizuje, Benjamin Roll uvedl, že volby pořadatelé respektují. Občané však mají právo se ozvat, když cítí ohrožení, dodal.

„Znovu a znovu opakujeme, že volby respektujeme. Nikdy jsme výsledek voleb nezpochybnili,“ sdělil Roll.

Poslední demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové za ANO se v neděli na Letné zúčastnilo podle organizátorů ze spolku Milion chvilek zhruba 250 tisíc lidí, policie účast odhadla na 200 tisíc.

Podle operátora T-Mobile se demonstrace zúčastnilo 283 tisíc lidíPremiérovi vytýkají, že je ve střetu zájmů a obávají se o nezávislost justice.

Prezident Zeman také při zahájení návštěvy Kraje Vysočina vyslovil důvěru v pokračování vlády premiéra Andreje Babiše.

„Věřím, že tato vláda s vysokou pravděpodobností vydrží do konce volebního období. Už proto, že toho 2,5 roku není tak dlouhá doba. A teď si uvědomte, že organizovat kvalitní volební kampaň zabere něco času,“ poznamenal.

‚Je hezky, chodí na koncerty‘ i ‚napumpované‘ peníze. Projděte si 12 výroků premiéra Babiše k protestům

Číst článek

Babišova vláda bude hlasování o nedůvěře čelit ve středu v Poslanecké sněmovně. Opoziční strany ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostové a nezávislí sesbírali 66 podpisů ke svolání schůze kvůli auditním zprávám Evropské komise.

Opozice má sice dostatek podpisů ke svolání schůze. Podle stávajícího rozložení ale nemá dostatek hlasů ke svržení Babišovy vlády, pro které je třeba většina všech poslanců, tedy 101 hlasů ve 200členné dolní komoře.

ANO má 78 poslanců, ČSSD 15 a podpora dalších 15 zákonodárců KSČM jim zajišťuje většinu 108 hlasů.

Zeman je na páté oficiální návštěvě kraje. V úterý navštíví Humpolec na Pelhřimovsku, v dalších dnech Třebíčsko a Žďársko. Oficiální návštěvu ukončí 27. června v Bystřici nad Pernštejnem. V kraji pak stráví několik dní dovolené v Novém Veselí, kde spoluvlastní nemovitost.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Kraje Vysočina | Zdroj: Pražský hrad

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme