Policie prověřuje externí smlouvy na středočeském hejtmanství. ‚Nemáme co skrývat,‘ reaguje Jermanová

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřují externí smlouvy, za které Středočeský kraj vyplatil externím pracovníkům celkem pět milionů korun. Pro dokumenty si policisté v úterý přišli na úřad hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Zasahují také ve Středočeské vědecké knihovně Kladno. Informuje o tom server Seznam Zprávy.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 17:16 25. 6. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslava Jermanová

Jaroslava Jermanová | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Policisté od úterního dopoledne zasahují v sídle Středočeského kraje ve Zborovské ulici v Praze. Server Seznam Zprávy s odkazem na svědky uvedl, že detektivové došli do kanceláře hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové a na personální odbor.

„K dnešnímu zásahu v budově krajského úřadu musím říci, že jsem ráda, že úřad od počátku s Policií úzce spolupracuje. Nemáme co skrývat a je dobře, že budou všechna podezření policií prošetřena,“ reagovala na probíhající zásah Jermanová. Dodala, že je přesvědčená, že k žádnému pochybení nedošlo.

Jermanová obvinila Kalouska z organizování útoků a šikany, opoziční politiky označila za ‚užitečné idioty‘

Číst článek

Před polednem akci okomementoval ředitel úřadu Jiří Holub. Uvedl, že v souvislosti se zásahem policistů nebyl nikdo zadržen. Nechtěl ale komentovat, na jakých odborech policisté zasahují, ani jaké dokumenty zabavují. Zopakoval pouze, že inkriminované externí smlouvy zkontrolovalo interní vyšetřování, které neshledalo pochybení.

Mluvčí centrály Jaroslav Ibehej v souvislosti se zásahem sdělil, že policisté „provádí úkony trestního řízení“. Víc informací podle něj útvar v tuto chvíli neposkytne.

„Probíhá tady šetření policie a krajský úřad poskytuje maximální součinnost ve věci šetření. Další jakékoliv vyjádření není možné v této věci dále řešit,“ dodal Holub.

Zásah v kladenské knihovně

Kromě hejtmanství podle serveru Seznam Zprávy zasahuje policie také ve Středočeské vědecké knihovně Kladno. Přítomnost zásahových jednotek jim nepřímo potvrdil ředitel instituce. „Omlouvám se, stojím tu na chodbě a kolem mě je několik dalších lidí. Netrapte mě,“ řekl Tomáš Ondrášek.

Detektivové si podle informací Seznamu kopírují data ze serverů, vyřadili také z provozu webové stránky knihovny. Někteří pracovníci museli podepsat papíry, že nesmí sdělit podrobnosti z vyšetřování.

Problematické smlouvy

Policisté mají prověřovat pracovní smlouvy s externisty, na jejichž základě kraj vyplatil za externí služby údajně pět milionů korun ročně. Jermanová se vyjádřila, že do její kompetence „personální záležitosti ani uzavírání smluv nespadají“.

„Provádíme úkony trestního řízení, ale víc informací sdělovat nebudeme,” dodal k akci mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Dozorující státní zástupkyně Gabriela Turková nechtěla sdělit podrobnosti. „Mohu vám potvrdit, že ta věc, která se teď objevila v médiích, skutečně probíhá pod dozorem Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5, konkrétně pod mým dozorem. S ohledem na stadium trestního řízení vám nemohu poskytnout bližší informace,“ uvedla pro iROZHLAS.cz.

Podle ní policie je případ na samém začátku a aktuálně probíhají zajišťovací úkony. „Zajištěné materiály se nyní musí vyhodnotit,“ zdůvodnila Turková, proč nechce poskytnout žádné další informace.

Na množství externích smluv, které Středočeský kraj v čele hejtmankou Jermanovou uzavřel v roce 2017, upozornil server Seznam Zprávy už dříve. Za služby typu „analýza hudebních festivalů“ nebo „poskytování zpětné vazby“ zaplatil kraj tehdy celkem pět milionů korun.

Zmíněné kontrakty s externisty od dubna prověřoval také sám krajský úřad. Jak server v pondělí uvedl, tento vnitřní audit úřadu žádná pochybení neshledal. Kontroloři se však podle něj nezabývali třeba tím, jací lidé pro hejtmanství pracovali a co přesně za vyplacené peníze dělali. A hlavně, jestli je úřad vůbec potřeboval.

‚Privatizace krajského úřadu.‘ Bratři v Benešově měli blízko k Jermanové, teď pracují na hejtmanství

Číst článek

Privatizace úřadu?

Jedním z krajských externistů byl i Pavel Dvořák, bývalý zastupitel TOP 09 z Benešova, o jehož hlas se v minulém volebním období opírala tehdejší koalice. V ní seděla také Jermanová, která v Benešově bydlí. Dvořák nyní působí ve Středočeské centrále cestovního ruchu, jak už dříve upozornil server iROZHLAS.cz. Že by mu k místu pomohly vazby na hejtmanku, Dvořák i kraj odmítli.

Premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve uvedl, že by se hejtmanka k celé věci měla jasně postavit. Jermanová tehdy – ještě když byla na mateřské dovolené – vzkázala, že jde o kampaň Miroslava Kalouska (TOP 09), který podal na Středočeský kraj kvůli kontraktům trestní oznámení.

dbr, kno, anj, ada, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme