V Mexiku našli zřejmě jedinou nahrávku malířky Fridy Kahlo, mluví na ní o manželovi

Jak vypadala, vědí asi všichni. Ale jak zněla? To ví málokdo. Hlas slavné malířky Fridy Kahlo teď nejspíš našel na rozhlasové stopě mexický národní zvukový archiv. Pokud by se potvrdilo, že na záznamu skutečně Kahlo, šlo by o první známou nahrávku jejího hlasu.

Ciudad de México Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská fotografka Gisèle Freundová popsala její hlas jako melodický a laskavý. A podobně zní i nahrávka ženského hlasu z pilotní epizody pořadu El Bachiller, která se vysílala v roce 1955 – rok po úmrtí malířky Fridy Kahlo, píše britský The Guardian.

Díl rozhlasového pořadu se věnoval mimo jiné manželovi výtvarnice Diegu Riverovi. Khalo předčtítá ze své eseje Diegův portrét: „On je obrovské, ohromné dítě s přátelskou tváří a smutným pohledem,“ překládá projev agentura AFP. Kahlo také popisuje, že má manžel velmi inteligentní oči.

Frida Kahlo se svým manželem Diegem Riverou (vlevo) | Zdroj: Wikimedia Commons | CC0 1.0,©

Podle odhadu byla nahrávka pořízena v roce 1953 nebo 1954. Jak uvedla mexická ministryně kultury Alejandra Fraustoová, dál se prověřuje, jestli je na nahrávce opravdu malířka, pokud by se to potvrdilo, jde podle političky o jediný zvukový záznam Fridy Kahlo vůbec.

„Frídin hlas byl vždy velká neznámá, nekončící pátrání,“ uvedl ředitel mexického zvukového archivu Pável Granadose. Není vyloučené, že se najde i další záznam, v archivu je totiž na 1300 nahrávek pořadu El Bachiller, které čekají na digitalizaci a katalogizaci. Mezi nimi může být další promluva Fridy Kahlo.

Celým jménem Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón mísila mexickou kulturu s prvky realismu, symbolismu a surrealismu. Jako mnozí surrealističtí umělci aktivně podporovala komunismus.

Byla ženou o mnoho let staršího mexického malíře Diega Rivery. Prožili spolu fatální vztah plný oboustranné nevěry, ale i znovuobjevovaného souznění. Kahlo byla i milenkou komunistického revolucionáře Lva Trockého. Vytvořila 143 maleb, z nichž 55 jsou autoportréty.

haf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme