Mgr. Iva Jonášová

ředitelka Vývoje a výroby

Od ledna 2022 je ředitelkou Vývoje a výroby Českého rozhlasu. Od prosince 2015 do konce roku 2021 byla šéfredaktorkou stanice pro mladé Českého rozhlasu Radia Wave. V roce 2021 vedla v Úseku programu oddělení Rozvoje digitálního audio obsahu. Působí ve Strategickém výboru Českého rozhlasu, vede strategickou skupinu oslovování mladého publika a zaměřuje se na podcastovou strategii a vývoj audio formátů pro online prostředí. Je součástí skupiny Evropské vysílací unie pro mladá publika a stanice Youth Channels Heads a v EBU absolvovala v roce 2016 New Leaders Programme.

Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. V Českém rozhlase se pohybuje od roku 2001 a první kroky v rozhlase udělala ve Tvůrčí skupině elévů. Působila postupně jako redaktorka, moderátorka, webeditorka, autorka pořadů a vedoucí projektů, režisérka, dramaturgyně, kreativní producentka, a to na šesti stanicích Českého rozhlasu. V České televizi moderovala a autorsky spolupracovala na pořadech Paskvil, kult_off, Před půlnocí či PopStory. V roce 2011 spoluzaložila rádio komunitního typu ve veřejném prostoru StreetCulture, do roku 2015 jej vedla a byla ředitelkou obecně prospěšné společnosti. Věnovala se problematice komunitních rádií, byla lektorkou rozhlasové a audio tvorby na Vyšší odborné škole publicistiky v Praze. Spoluzaložila a vedla hudebně exportní projekt Českého rozhlasu Czeching, byla členkou Rady hudební ceny Vinyla a hudebních cen (Vinyla, Apollo), spolupracuje s Institutem umění.

Největší zálibou je dlouhodobě cestování po světě, chození po horách a chození kdekoli, výjezdy na hory v zimě na lyžích a v létě na kole. Hraje na klavír a čte, plave, vychovává děti a racketlonu by se věnovala určitě více, kdyby jí to čas dovolil. Věnovala se dobrovolničení, zpívala ve sboru a hrála závodně tenis.