Noční bouřky lámaly stromy. V jižních Čechách havaroval vlak

12. červenec 2016

Přes Česko se přehnaly silné bouřky. Třeba v Ostravě padaly kroupy o velikosti hrachu. V celé republice hasiči vyjížděli hlavně k popadaným větvím nebo celým stromům a zatopeným sklepům, větší škody ale bouřky nezpůsobily. Na jihu republiky pak v noci najel do spadlého stromu osobní vlak.

„Největší událostí spojenou s bouřkami byla železniční dopravní nehoda u Hluboké u Borovan, kdy do stromu spadlého na koleje narazil osobní vlak. Ve vlaku cestovalo osm osob a nemáme informace, že by někdo z nich byl zraněný. Vlak zůstal nepojízdný a pro cestující byla vypravena náhradní vlaková souprava,“ popsala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Výstraha meteorologů před silnými bouřkami platila až do osmi hodin ráno. Bouřky byly v ranních hodinách nejsilnější na Příbramsku a Táborsku. V noci padaly v Česku také kroupy.

„Noční bouřky přinesly kroupy hlavně na Klatovsko, Novojičínsko a Opavsko. V bouřkách napršelo nejčastěji do 30 milimetrů a vzhledem k předchozímu suššímu počasí voda nerozvodnila ani menší potoky,“ uvedl meteorolog Jan Šrámek.

autoři: hoch , vok
Spustit audio