Noc divadel je tu. Na programu má Václava Havla, demonstraci i grotesku o současnosti

15. listopad 2019

„Chcete-li sdělit publiku něco vážného, nesmíte se u toho tvářit vážně,“ říká režisér Adam Skala, který se svým Divadlem Maso během Noci divadel zahraje představení nazvané Všechno, co v nás zkurvili komunisti. Letošním tématem tradiční akce je 30 let svobody.

Přes 100 divadel, souborů a institucí z více než 30 měst se letos zapojilo do Noci divadel, která se v České republice koná posedmé. Na návštěvníky kromě představení čekají diskuse, přednášky, dílny, výstavy, instalace, noční prohlídky zákulisí anebo bojovky pro děti i dospělé. A také demonstrace na pražské Letné – i tu si v sobotu 16. listopadu, na niž Noc divadel s tématem Divadlo a svoboda spadá, daly některé soubory do programu.

NOC DIVADEL 2019 | 16. listopad 2019
Zde naleznete PROGRAM pro jednotlivá města a divadla – včetně doprovodných akcí | Aktuální informace najdete také na Facebooku

Mezi nejoblíbenější atrakce Noci divadel dlouhodobě patří prohlídky zákulisí. Ty bývají často vyprodané, za což jsou koordinátoři akce v čele s Martinou Peckovou Černou z Institutu umění – Divadelního ústavu rádi. „To je moment, kdy musí člověk hledat v programu něco nového a vyzkoušet to, co by normálně nezkusil,“ popisuje každoroční praxi.

Čechy to baví nejvíc

Čtěte také

Noc divadel vznikla v roce 2008 v Chorvatsku a je doménou zemí bývalé Jugoslávie, Slovenska, Maďarska, Bulharska, Rakouska a České republiky. Právě Česko, kde se koná od roku 2013, je se čtyřiceti až padesáti tisícovkami návštěvníků ročně nejagilnější.

Podle Martiny Peckové Černé tuzemské nadšení pro setkávání se tváří v tvář s tvůrci, herci a inscenátory potvrzují i průběžné výsledky průzkumu zvyklostí návštěvníků divadel, do kterého jsou kromě českého publika zapojení i Chorvati, Rakušané, Fini a Bulhaři. „Z prozatím sebraných odpovědí nám vyplývá, že pro Čechy a Češky je divadlo stále hlavně společenský zážitek.“

Masitá groteska s peprným názvem

Hostem ArtCafé byl i Adam Skala, režisér Divadla Maso, což je soubor složený z absolventů DAMU. V rámci Noci divadel vystoupí Maso v pražském NoDu s představením pojmenovaném Všechno, co v nás zkurvili komunisti

Peprný název je podle režiséra pouhou vějičkou, samotné představení spíš než o komunismu jako takovém vtipnou formou mluví o tom, že velkolepě znějící věty o svobodě, demokracii a morálce mohou být ve skutečnosti úplně prázdné.

Z představení Všechno, co v nás zkurvili komunisti

Zdá se mi, že jsme začali přemýšlet hodně zkratkovitě a bojujeme proti věcem, které jsou hodně obecné. Dokonce tak obecné, že za ně ani pořádně bojovat nemůžeme,“ vrací se Adam Skala k původní myšlence, která za přípravou představení stála. O tom, co se svým týmem dělá, ale jako o politickém divadle mluvit nechce. Sám představení označuje spíš za grotesku. „Pokud chcete lidem říct něco vážného, nesmíte se bít v prsa a tvrdit, jak moc je to vážná věc,“ dodává.

Jaký soubor se tu podle hostů dlouhodobě věnuje politickému divadlu? Co si česká Noc divadel vzala od Nocí divadel v zahraničí, proč je tato akce výsadou menších zemí a proč se některá divadla akce vůbec neúčastní? Poslechněte si celé ArtCafé. Hudbu vybíral Ondřej Bambas.

Spustit audio

Související