Nizozemské království sýrů těží i ze své historie. Navštivte tu restaurace z Guyany, Afriky či Malajsie!

13. srpen 2017
Glosa Pavla Maurera

Říká se, že národy, které musí hodně bojovat o svůj život, tak produkují větší hodnoty. Nizozemsko se nachází, jak známo, téměř pod hladinou moře a je v neustálém ohrožení, že bude zatopeno.

Snad i proto jsou jejich produkty většinou skvělé. Málokdo tuší, že mnoho sýrů, které si zakousnete v Řecku, Egyptě a mnoha dalších zemích pochází z Holandských líhní. Málokdo ví, že Nizozemsko, nepřesně nazývané Holandsko, je největším vývozcem květin na světě. Většina z nás je vnímá jako zemi tulipánů. To je v pořádku, produkují v oblasti flóry i zemědělství téměř vše, co si dokážete představit.

Vedle toho tu mají v oblibě tzv. coffeeshopy, jež jsou legálním místem pro konzumaci a nákup lehkých drog. Upozorňuji na ně proto, abyste se nespletli a nešli tam bláhově jako do kavárny na kávu a koláček. Dost pravděpodobně budou tyto pochutiny obsahovat marihuanu nebo hašiš.

Další atrakcí jsou vodní kanály, kterými je země hustě propletena. Slouží zemědělským a obchodním účelům, ale můžete si jako turista pronajmout loď i s ložnicí a proplouvat těmito kanály sem a tam. Nezapomeňte přitom navštívit proslulé sýrové destinace.

Holandsko je známo nejen sýrovými městy jako Edam, Gouda, Maasdam, Leerdam - místy, která dala jména proslulým sýrům, ale i tím, že jejich produkty jsou výtečné, což můžete otestovat na pravidelných sýrových trzích.

Tržiště se sýry v Goudě je plné výrobců sýrů, obchodníků i turistů. Ženy mají tradiční kroje a nezbytné dřeváky

K nejpopulárnějším domácím specialitám patří - dušená kapusta s bramborem a uzenou klobásou. Slané i sladké lívance či palačinky na desítky způsobů si můžete ochutnat ve speciálních palačinkárnách postavených pouze pro tento účel. A pak jsou tu samozřejmě ryby a to především - sledě, nebo chcete-li slanečci či matesy. Můžete je mít čerstvé, uzené, naložené v soli či láku.

Největší gurmáni na světě uznávají místní delikatesu, kterou je za syrova lehce nasolený sleď a řádně uleželý v dubovém sudu. Příprava herinků, doba výlovu před třením a po něm, a styl, jak si je spouštíte do pusy - držíce je dvěma prsty za ocasní ploutev, to vše patří k místním kulinárním vychytávkám.


Nizozemské království je stát, který sestává z evropského Nizozemska, pod které spadají i 3 ostrovy v Karibiku, a tří malých ostrovních zemí. zdroj: wikipedia

Díky tomu, že Bludný Holanďan křižoval svými loděmi moře a kolonizoval v minulosti celý svět, je tu i nevídaná nabídka cizokrajných exotických restaurací z Karibiku, Guyany, Afriky či Malajsie. Vše můžete v malém Holandsku ochutnat lacině, chutně a autenticky. Především Indonesische Rijsttafel - se stal díky velké indonéské komunitě pravidelným pokrmem každé typické holandské rodiny.

No a nakonec tu máme Holandské gastronomické zátiší! Sám nevím proč, ale já si vybavuji tento umělecký pojem. Holandské zátiší je vždy jen s rybou, pečeným bažantem, sýrem a sklenkou vína. Tahle zátiší obdivuji coby obrazy holandských mistrů, ovšem ve skutečnosti si je nejraději naskládám sám přímo na stůl!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio