Nizozemská vláda se obávala protestů muslimů proti filmu Rozvrat

8. duben 2008
Zblízka

My míříme do Nizozemska. Tamní vláda si oddechla. Milionová muslimská komunita žijící v této zemi nevytáhla do ulic. Vláda se obávala reakce tamních muslimů na krátký film extrémně pravicového poslance Gerta Wilderse s názvem Fitna, neboli Rozvrat. Ten ukazuje islám jako militantní náboženství a vyzývá k zastavení islamizace Nizozemska. Z prostředí muslimské komunity v Amsterodamu je reportáž Pavla Nováka, zpravodaje Českého rozhlasu v zemích Beneluxu.

Pavel NOVÁK:
Jsme ve Fatiho mešitě v Amsterodamu, jediném muslimském svatostánku v centru tohoto města. Na první pohled není zvenčí poznat, že jde o mešitu. Není divu, lehko se dá splést s kostelem. Až do roku 1971 jím ostatně i byla, pak se tu skladovaly koberce. Bývalý kostel nakonec koupila turecká komunita. Už šestadvacet let jsou na věžích této budovy nikoliv kříže, ale půlměsíce. Mehmet Jurek je třicátník oblečený v tmavém saku a košili s kravatou. "Já jsem zdejší imám," řekl mi a přes tlumočníka vysvětlil postoj věřících ve své komunitě ke kontroverznímu filmu Fitna.

Mehmet JUREK, imám:
Byli jsme z toho smutní. Muslimové se nesnaží ponižovat nic, co je někomu jinému svaté. Čtyři sta padesát tisíc Turků a skoro milion muslimů v této zemi ten film zranil. To, co se ukazuje ve filmu, není, jak muslimové opravdu žijí, nebo by žít měli. Takové filmy nemají na společnost pozitivní vliv. Nepomáhá to našemu vzájemnému soužití.

Pavel NOVÁK:
Říká imám Mehmet Jurek. Dávám slovo předsedovi mládežnické organizace Náboženské obce Fatiho mešity Mehmetu Jemalimu. Může mít film extremisty Wilderse Fitna nějaký negativní dopad na vztahy mezi muslimy a křesťany v Nizozemsku?

Mehmet JEMALIM, předseda mládežnické organizace Náboženské obce Fatiho mešity:
Myslím, že to může mít vliv, ale jen na malou skupinu lidí. Wilderse skoro nikdo nepodporuje. V parlamentu byla debata o jeho filmu a všichni se ho ptali, proč to dělá. On stále tvrdí islám je nebezpečný, krutý a špatný. Když mu ale někdo nabídne: "Dobrá, pojďme si o tom promluvit, proč si to myslíte a odkud máte takové informace," on všechna pozvání k diskusi odmítá.

Pavel NOVÁK:
Příkladem klidného soužití křesťanské a muslimské komunity je amsterodamská čtvrť Barshies. Žije tu třiašedesát tisíc lidí, patnáct procent z nich jsou Turci nebo Maročané.

Jan LUDBERCH, bývalý člen místního zastupitelstva:
Žijí tu vedle sebe v klidu, nejsou tu žádné velké problémy.

Pavel NOVÁK:
Vysvětlil mi bývalý člen místního zastupitelstva Jan Ludberch. Pákistánci si udělali modlitebnu z obchodu a skladu za ním. Pan Abdul odsuzuje natočení i zveřejnění filmu Fitna.

Abdul:
Jsem pro svobodu projevu, ale nesmí se tím urážet víra jiných. Ať se každý těší ze svobody projevu, ale ať vezme na vědomí, že není na světě sám.

Pavel NOVÁK:
Říká pan Abdul. Mešit je dnes ve čtvrti Barshies víc než kostelů. Turci mají ovšem už patnáct let záměr postavit si novou mešitu, možná i s minaretem. Před lety byla městská rada zaskočena, když zjistila, kdo si koupil obecní pozemek a co na něm chce stavět. Řekla ano, ale mešita musí být obklopená obytnými domy. Stojíme s panem Janem před staveništěm a on ukazuje.

Jan LUDBERCH, bývalý člen místního zastupitelstva:
Vidíte, domy by se už letos měly začít stavět, ale objevily se všemožné problémy se stavbou mešity. Nikdo z nás zatím neví, jak to skončí.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: pan
Spustit audio