Nikdo neví, co Matovič udělá za hodinu, nebo zítra. A je tu vážné podezření, že to neví ani on sám, popisuje sociolog slovenského premiéra a vládní krizi

21. březen 2021

Je to přesně rok, co Slovensko zažívalo výraznou politickou změnu. Po letech vlády strany SMER - sociálna demokracia Roberta Fica a pak Petra Pellegriniho, se do čela vlády postavil někdo nový – Igor Matovič. Nováček ve výkonné funkce sliboval mnohé, ale do poslední chvíle nikdo nevěděl, co od něj může čekat. Do toho přišla pandemie koronaviru. V těchto dnech je to tak rok od jmenování nové vlády a kabinet je v zatím v největší krizi.

Čtěte také

Sociolog Michal Vašečka premiéra hodnotí jako nevyzpytatelného. „Nevěděli jsme, jaký bude premiér, ale od začátku nás překvapoval. To je klíčová věc, která ho definuje. My nevíme, co udělá za hodinu, nebo zítra. A máme vážné podezření, že to neví ani on sám.“

„Na Slovensku se říká, jak se Matovič vyspí, takový bude politický den. A tato nejistota přivádí obrovské množství lidí, zvlášť v době pandemie, k úplnému zoufalství,“ dodává sociolog.

Nová vláda a covid

Vítězství Igora Matoviče byla něco nepředvídatelného. To, že se posadí do čela vlády, si skoro nikdo nedokázal představit a minimálně navenek o tom pochyboval i on sám ještě pár dní před volbami. Ale tehdejší průzkumy hovořily jasně.

Čtěte také

Vláda složená z lidí, kteří nikdy na ministerstvech neseděli, ze čtyř stran, které s jednou výjimkou nikdy koalici neskládaly, už na své jmenování k prezidentce Zuzaně Čaputové musela dorazit v rouškách.

Začala nová doba s covidem a ministři museli od prvního okamžiku ve svých úřadech, začít omezovat životy lidí a zavírat obchody a instituce. Nákaza tak zastínila jakoukoliv další vládní činnost, když tedy na ní zbyl vůbec nějaký čas. Na podzim se začalo poprvé celoplošně testovat, pilotním projektem byla nejvíc postižená Orava.

Sputnik V

Jeden konflikt ale zastínil i spory s prezidentkou, a to nedávný nákup v Evropské unii dosud neregistrovaných ruských vakcín Sputnik V. Premiér Matovič se rozhodl bez toho, aby o tom věděl kdokoli z vládních koaličních partnerů, a pak jel osobně dodávky z Moskvy přivítat na letiště v Košicích, což byla poslední kapka.

Čtěte také

Následovala demise ministra zdravotnictví, ale ani to ale spory mezi čtyřmi vládnoucími stranami neurovnalo, protože před pár dny vyzvala už druhá koaliční strana Za ĺudí Matoviče, aby se vzdal funkce předsedy vlády. I když ta tím nepodminuje své setrvání v koalici.

Vlání partneři ale mluví o tom, že spolupracovat s Matovičem už prostě nedokáží – hlavně vicepremiér a ministr hospodářství Richard Sulík. Slovenská vláda je tak jen krůček od svého konce, přestože premiér už několik dní mlčí, dokonce i na tolik oblíbených sociálních sítích, kde jinak rád vše komentuje.

Poslechněte si celé Zaostřeno Pavlíny Nečáskové, dozvíte se víc.

Spustit audio

Související