Nezatracujete staré české recepty, hledejte v nich něco nového! radí gastronaut Pavel Maurer

27. duben 2014

„Nedělejte si smažák z polotovaru, ale z čerstvého a kvalitního sýra,“ doporučuje gastronaut Pavel Maurer, když v Hostu Radiožurnálu přijde řeč na neduhy současné české kuchyně. Podle něj je dnes předpřipravených chutí příliš mnoho, a proto bychom se v kuchyni měli vracet k individualitě. Sám o tom píše knihy, tu nejnovější na knižních pultech naleznete pod názvem – Nejezte blbě!

Do prvního gastronomického průvodce se Pavel Maurer pustil v roce 1997, kdy bylo pořadů a rubrik o jídle a vaření velmi málo. Nyní je situace jiná. „Nabídka pořadů je obrovská, některé jsou dobré, některé špatné,“ přiznává gastronaut.

I jeho samotného kritika neminula – někteří lidé tvrdí, že restauratéři musí platit za to, aby byli v průvodcích Pavla Maurera uvedeni. „Není to pravda, nikdo za nic neplatí. Někteří restauratéři těžce nesou, když spadnou z prvních míst gastronomického žebříčku na dvacáté místo,“ vysvětluje s tím, že všechny ankety na celé planetě jsou napadané, zda mají pravdu, nebo nikoliv.

Čtěte také

A jak je na tom česká kuchyně? „Rozhodně neovlivňuje světovou gastronomii. Většina českých jídel pochází odjinud – guláš z Maďarska nebo řízek z Vídně,“ míní s tím, že lidé by měli ve starých českých receptech hledat nové pojetí, které odpovídá dnešní době.

Kam ale zamířit pro správný recept? „Když vařím, tak se místo kuchařky podívám na internet, kde vyhledám čtyři recepty ke stejnému jídlu a snažím se z toho udělat fúzi – co mám v ledničce nebo ve špajzu,“ usmívá se s tím, že sám na gastronomické knížky nezanevřel. Ostatně nyní vydává knižně své rozhlasové glosy s názvem Nejezte blbě!, které pravidelně píše pro Radiožurnál.

Vaří ženy hůře než muži? Jak vybrat správné suroviny pro vaření? Jak jsou na tom dnešní školní jídelny? A proč je italská kuchyně oblíbená? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio