Nezapomeňte sledovat skryté bankovní poplatky, varují odborníci

23. leden 2014
Šetřete s námi

Při výběru běžného účtu je třeba si dávat pozor, aby se zbytečně neprodražoval. Přečtěte si, co radí odborníci.

„Část našich peněz jde na spoření – stavební a penzijní. Další peníze jdou na financování bytu, kroužky, školku. Zbytek jde na stravu a další potřeby,“ představuje Markéta z Českých Budějovic základní hospodaření rodiny.

Ona i její manžel Míra mají vlastní účet, přestože hospodaří dohromady. Náklady se jim však nezdají příliš vysoké, a tak zatím nechtějí nic měnit. Podle odborníků nejsou služby jednotlivých bank příliš rozdílné.

Čtěte také

„Všechny banky nabízejí to, co 95 % klientů využívá,“ popisuje finanční publicista Patrik Nacher. „Většina bank nabízí účet zdarma, což považuji za standard. Pokud máte příjem 15 tisíc a více a několik měsíčních plateb, platit za účet třeba 100 korun mi přijde opravdu hodně,“ dodává Dana Míchalová, finanční poradkyně společnosti Partners.

Víte, jak funguje mobilita účtu?

Při hrazení bankovních poplatků lidé zapomínají, že jsou i jiné platby než měsíční. „Jeden z poplatků, který je víceméně skrytý, protože není pravidelný, je ten za vedení platební karty. Účet zdražuje, protože by mělo být standardem mít platební kartu k účtu zdarma,“ upozorňuje Patrik Nacher.

Čtěte také

A která banka vyhovuje našim potřebám? To nejsnáze zjistíme prostřednictvím webové kalkulačky, která nám vybere banku i druh účtu.

Převod účtu není složitý proces. Stačí jen u vybrané banky podepsat takzvanou mobilitu účtu. Bance tím dáváme plnou moc, aby zrušila původní účet a převedla všechny trvalé příkazy a nastavila inkasa. Ve většině případů je převod zdarma.

autor: zvl
Spustit audio