Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji je i přes trvající opatření stále relativně nízká

16. duben 2020 10:05

Úřady práce v Hradci Králové evidují v dubnu další nové klienty, celkem jde o víc než tisíc lidí. Podle ředitele hradecké pobočky Martina Horáka sice nejde výhradně o lidi, kteří o práci přišli v souvislosti s koronavirem, nicméně nárůst je patrný. Úřady zpracovávají momentálně především elektronicky podané žádosti. 

Čtěte také

„Teď v první polovině dubna také bylo těch žádostí poměrně hodně. My je musíme zpracovávat a tím, že nám chodí distanční formou, tak je to samozřejmě náročnější. Je v těch žádostech více chyb a my s tím máme o to víc práce," říká ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.

Právě distanční formu zasílání dokumentů úřad preferuje - otevřeno sice má v pondělí a ve středu dopoledne, i tak ale vyzývá klienty, aby pokud možno nechodili osobně.
„Ten úřední styk je omezen na nějaké minimum. Pokud jde o osobní jednání, tak my preferujeme téměř výhradně komunikaci distanční. To znamená elektronicky či telefonicky. Žádosti je možné podávat i do schránek, které jsou umístěny u každé budovy úřadu práce. A to tedy nejen v úředních hodinách."

02604560.jpeg

Lidé, kteří si s počítačem tolik nerozumí, mohou využít právě schránek, výjimečně je možno po předchozí domluvě přijít i osobně.

Čtěte také

Úřad práce řeší také žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc a vyplácení dávek státní sociální podpory. Právě v téhle oblasti je situace o něco jednodušší než v minulosti, říká Martin Horák.

„Poslanecká sněmovna přijala novelu, která umožňuje vyplácet dávky státní sociální podpory v tomto čtvrtletí podle podkladů z předchozího čtvrtletí. To znamená, že není nutné aby ten, kdo má běžící dávku, nám dokládal nějaké změny, příjmy a podobně," uzavírá ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související