Nezaměstnanost klesla na 5,2 procenta. Díky sezonním pracím i posílení ekonomiky

12. červenec 2016

V Česku dál klesá nezaměstnanost. V červnu byla 5,2 procenta oproti květnovým 5,4. Vyplývá to z dat Úřadu práce, které dnes zveřejnil. Nezaměstnanost vytrvale klesá od února. Pomohla tomu silná česká ekonomika a sezonní práce. Práci v červnu hledalo zhruba 384 tisíc lidí, nejméně od prosince 2008. Nejlépe je na tom Plzeňský kraj a Praha, naopak nejvíce lidí je bez práce v Ústeckém kraji.

Za poklesem stojí podle úřadu stejně jako v předchozích měsících posilování české ekonomiky či sezonní práce.

„Zároveň se rozběhla turistická sezona," doplnila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Volných míst v nabídce úřadu v červnu přibylo téměř o pět tisíc na zhruba 134 tisíc. Bylo jich tak nejvíce od září 2008, tedy od doby před prohloubením světové hospodářské krize.

Analytici oslovení agenturou ČTK odhadovali, že nezaměstnanost klesne pouze na 5,3 procenta, a bez sezonních prací by podle nich stagnovala. V červenci již čekají nárůst nezaměstnanosti kvůli nástupu absolventů na trh práce.

V červnu ještě absolventi a mladiství podle úřadu práce celkovou statistiku výrazně neovlivnili. Bývalých studentů bylo mezi nezaměstnanými přes deset tisíc, což bylo výrazně méně než v předchozích letech, třeba ve srovnání s červnem 2013 o polovinu méně.

Nezaměstnanost

Kuchaři, prodavači i řidiči

V jednotlivých regionech je nezaměstnanost opět nejnižší v Plzeňském kraji, kde činila 3,7 procenta. I v několika dalších regionech se ale také dostala pod čtyři procenta.

Nejvyšší je stále v Ústeckém kraji s 8,3 procenta. V rámci okresů byla nejnižší nezaměstnanost na Rychnovsku, a to 1,9 procenta, a nejvyšší s 11 procenty na Mostecku.

Podle zprávy vydané Úřadem práce připadá na jedno pracovní místo 2,9 uchazeče. Zaměstnavatelé měli v červnu největší zájem třeba o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů, kuchaře, svářeče či prodavače.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v červnu podle úřadu 86 021 lidí, což odpovídá 22,4 procenta všech uchazečů vedených v evidenci. O rok dřív podporu úřad práce vyplácel 86 543 klientům.

Nezaměstnanost v okresech

Inflace se vyvíjela stejně jako v květnu

Spotřebitelské ceny v červnu meziročně stouply o 0,1 procenta, vývoj byl tedy stejný jako v květnu. Zpomalilo zlevňování pohonných hmot, rychleji naopak klesaly ceny potravin a nealkoholických nápojů.

Proti loňskému červnu pak zdražily zejména alkoholické nápoje, tabák a rostly i ceny za bydlení. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Proti letošnímu květnu se spotřebitelské ceny zvýšily rovněž o 0,1 procenta.

Ovlivnilo to hlavně zdražení pohonných hmot o čtyři procenta a také vyšší ceny dovolených s komplexními službami.

Inflace
autor: | zdroj: ČTK
Spustit audio