Nezaměstnanost je nejnižší v Praze, absolventi ale hledají práci i rok

9. leden 2014

Zaměstnání hledalo v Praze na konci roku téměř 45 tisíc lidí, mezi nimi i stovky absolventů vysokých škol. Někteří z nich nezavadí o práci i rok po promoci a nakonec musí vzít místo třeba mimo svůj obor.

Míra nezaměstnanosti je v Praze v porovnání s celou republikou nejnižší. O jedno volné pracovní místo v hlavním městě usiluje šest zájemců.

Na konci minulého roku bylo nezaměstnaných skoro 45 tisíc lidí, tedy 5,1 procenta obyvatel. Na chodbách úřadů práce přitom postávají také absolventi vysokých škol. Mnozí z nich hledají uplatnění i rok.

Přestože stále platí, že největší problém sehnat práci mají absolventi filozofické fakulty, jednoduché to nemají ani mladí lidé, kteří vystudovali technický obor.

Čtěte také

Třiadvacetiletý Honza ukončil studium na Českém vysokém učení technickém loni v červnu. Jeho zaměřením je letecká doprava.

„Maloval jsem si budoucnost trochu jinak s tím, že po škole nastoupím do super práce a budu dělat v letecké společnosti na vyšší pozici. Bohužel se tak neděje, protože doprava stagnuje a spíš se propouští,“ hodnotí situaci Honza.

Poté, co si práci hledal přes internet, inzeráty, známé a kamarády, zaregistroval se na Úřad práce v Praze 5.

„Tak tam práce vždycky nějaká je. Vzhledem ke vzdělání, které mám, bych se rád věnoval svému oboru. Ekonomické obory, jako účetnictví nebo podnikové finance, mě nelákají,“ zmiňuje absolvent ČVUT Honza.

Praha na tom není nejhůř

V podobné situaci jako Honza bylo podle statistik úřadu práce v prosinci zhruba 600 absolventů.

Přestože v hlavním městě sídlí nejvíc vysokých škol, nejsou čísla za Prahu nejhorší. Vysokoškolsky vzdělaných lidí hledá práci v Jihomoravském nebo Středočeském kraji mnohem víc.

„Situaci ovlivňuje to, že v Praze sice je velký počet vysokých škol, ale studují zde lidé z celé republiky. Poté, co ukončí školu, tak se rozjedou do celé republiky. V Praze se jich tím pádem tolik na úřad práce nehlásí,“ potvrdila mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Další možností, jak najít po škole práci, je odcestovat do zahraničí a nabídnout své služby tam. Míra nezaměstnanosti je ale v některých zemích vyšší než u nás.

Nezaměstnanost v krajích ČR
autoři: ank , ako
Spustit audio