Nežádoucí účinky očkování? Horečka, únava, slabost či „kocovina“

13. leden 2022

Zájem o očkování posilující dávkou vakcíny proti covidu-19 roste. Doposud ji dostaly přes tři miliony lidí, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Na třetí dávku teď čeká přes 300 tisíc zájemců. Jaké jsou benefity posilující dávky vakcíny a jaké jsou nejčastější nežádoucí účinky, zjišťoval další díl Koronafokusu se Zuzanou Machálkovou.

„Třetí dávka téměř eliminuje zejména těžké průběhy covidu. V té super těžké podobě v podstatě neleží v nemocnici nikdo, kdo by měl posilující dávku,“ připomíná ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Booster je tak důležitý proto, že účinnost schválených vakcín postupem času klesá.

Zvlášť teď u nakažlivějšího omikronu je účinnost dvou dávek o něco nižší než u předchozích variant. I proto je podle Duška důležité přeočkovat se ještě tou posilující dávkou. Předejít se tím dá totiž i hospitalizacím kvůli covidu-19.

Čtěte také

Dušek připomíná, že i když omikron v Česku převažuje, díky proočkovanosti počty hospitalizovaných s covidem-19 klesají.

Aktuálně je v nemocnicích 2146 pacientů, na jednotkách intezivní péče je 380 z nich. Ve srovnání s minulým týdnem je to o 130 případů méně.

Nejčastější je horečka

Nežádoucí účinky jsou pak podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové, velmi podobné, jako u předchozích dvou dávek. Poslední údaje k 3. lednu, popisují nejčastěji horečku, únavu, slabost, bolest na hrudi nebo v podpaží, případně pocit srovnatelný s „kocovinou“. Míň se pak objevují, a jen dočasně, třeba i mdloby, otoky kloubů, případně narušení řeči.

Čtěte také

Nutno dodat, že se nežádoucí účinky se mohou objevit u jakékoli vakcíny nebo léku, ale rozhodující je, že převažuje ochrana před onemocněním, s tím, že ty vedlejší účinky by měly být opravdu jen krátkodobé a po pár dnech odeznít.

Všechny nežádoucí příznaky najdete na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Ředitelka Storová upozorňuje, že u všech těch hlášení jde o podezření na nežádoucí účinky, není tedy vyložené prokázáno, že by souvisely s očkováním proti koronaviru. Hlášení nežádoucích účinků pak můžete poslat prostřednictvím elektronického formuláře.

Poslechněte si Koronafokus v audiozáznamu, připravila Zuzana Machálková.

Koronafokus vysíláme každý pracovní den okolo 9:20. Pokud vás cokoliv v souvislosti s epidemií zajímá, můžete nám napsat na e-mail covid@rozhlas.cz.

Spustit audio

Související