Než zahynul u El Alameinu, vyzdobil pevnost freskami

Záhady vždy přitahují pozornost lidí – laiků i odborníků. Trochou tajemství jsou obestřeny i fresky na hranici mezi Libyí a Egyptem, které vyryl do omítky britský malíř a voják John Brill za druhé světové války. Připomínají slavné Picassovy protiválečné malby. Stále však není jasné, za jakých podmínek vlastně vznikly a kým byl jejich autor.

Jdeme dolů tunelem vyhloubeným ve skále, protože městečko Al-Burdi leží na skalním útesu, z něhož vedla úniková cesta dolů k moři. Místní obyvatelé ji asi používali za 2. světové války. Tunel ústí na útes nad mořem, odkud po několika schodech vystoupáme k budově, kterou dříve využívali Italové a Němci jako pevnost proti Britům.

Čerstvě zrekonstruovanou pevnost v Al-Burdi teď hlídají místní lidé se samopaly. Ukazují mi místa, odkud v červenci 1942 zaútočily mocnosti Osy – Německo a Itálie – na britské pozice. Nedaleko odtud začala 1. července 1942 slavná bitva u El Alameinu.

A právě toho dne za nejasných okolností zemřel 22letý vojín John Frederick Brill, britský malíř, který tady po sobě zanechal pozoruhodné nástěnné malby známé jako burdiánské fresky. V prostorách pevnosti se dnes připravuje muzeum.

V libyjské pevnosti Al-Burdi působili Italové i Britové. Dnes je známá především díky freskám, které zde namaloval vojín John Brill

Veliká freska na jedné ze stěn je pomyslně rozdělena na dvě poloviny. Na první je znázorněn život před válkou – zábavy, hra na klavír, víno, tanečnice, housle, spisy Charlese Dickense a podobně. Na druhé je vyobrazena válka. Ženy, které stojí nebo tančí na mrtvolách a lidech, kteří prosí o záchranu.

Dosud však není jasné, jestli byl vojín Brill zajatcem, který fresky vytvořil ze zoufalství, nebo malířem, kterého si britští důstojníci pozvali, aby jim vyzdobil strohou jídelnu. Brillova matka vždy odmítala tezi, že by její syn byl zajatcem. Sám se na fresce zobrazil jako pozorovatel, který z nezamřížovaného okna pevnosti sleduje tančící ženy.

Fresky však vytvořil zápalkami a použil zřejmě také černý krém na boty. To zase přitakává verzi, podle níž byl opravdu v pevnosti vězněn a maloval tím, co měl k dispozici. „Díval se z okna, jak venku lidé tancovali,“ domnívá se můj libyjský průvodce Adam Al Mismárí. „Mysleli si, že je špión, ale pak zjistili, že není.“

V prostorách pevnosti Al-Burdi vzniká muzeum. Brillovy fresky by měly být jeho hlavním lákadlem

V muzeu nás doprovází jeden z místních strážců vyzbrojený puškou. Je to skutečně velice neobvyklý turistický zážitek. Je těžká doba, a tak Libyjci nenechávají nic náhodě a své kulturní poklady důkladně střeží.

John Frederick Brill je pohřben na vojenském hřbitově u El Alameinu. Z toho plyne, že zřejmě nebyl špiónem ani vězněm, ale jednou z prvních obětí útoku, kterému velel německý maršál Erwin Rommel.


Zvětšit mapu: pevnost Al-Burdi v Libyji

autor: mdo
Spustit audio