Než vzal do ruky břitvu, vzpomněl si Ryba na Seneku

2. prosinec 2012
Po Česku

Už podruhé se vydáváme po stopách Jakuba Jana Ryby do Rožmitálu pod Třemšínem. Tentokrát vás zavedeme na místa, která jsou v tomto městečku na Příbramsku a v jeho okolí spjata s osobností slavného skladatele.

Mladý Ryba byl velkým idealistou. Na tradicionalistickém venkově však se svými názory často narážel. V čem? A co má hudební skladatel společného s českou oftalmologií? Odpovědi hledejte v sobotním výletu Po Česku.

„Nacházíme se ve farním kostele Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitálu. Šlo o důležité působiště Jakuba Jana Ryby. Zde totiž vykonával funkci regenschoriho a hrál na tyto památné varhany,“ ukazuje Ivana Hoyerová ze Společnosti Jakuba Jana Ryby.

Pochopitelně mě zajímá, jestli právě tady poprvé zazněla skladba, bez které si Vánoce už neumíme představit – tedy Česká mše vánoční.

„Nemohu to na sto procent potvrdit, je to však velice pravděpodobné,“ odpovídá má průvodkyně. „Ryba mši zkomponoval v roce 1796 a určil ji zdejšímu kůru. Můžeme tedy považovat takřka za jisté, že ji tu v prosinci téhož roku poprvé provedl.“

Ostatně v půvabném barokním kostele zní Rybova hudba dodnes. Jeho Českou mši vánoční tu místní provedou na Štědrý večer i letos.

To už s mou průvodkyní stoupáme lesem nad obcí Voltuš pár kilometrů od Rožmitálu, abychom se zastavili u velké kamenné mohyly.

Jakub Jan Ryba je pohřben na starorožmitálském hřbitově

„Stojíme na místě, které je připomínáno jako místo smrti Jakuba Jana Ryby,“ říká Ivana Hoyerová. „Tady prý Ryba zemřel, zde bylo nalezeno jeho tělo.“

„Zemřel 8. dubna 1815 vlastní rukou. V lesní tišině si břitvou podřezal hrdlo. Proč si vzal život? Celý jeho život byl velmi komplikovaný, poznamenaný mnoha spory, nemocemi i zneuznáním. Dospěl k přesvědčení, že nemá cenu zůstávat na zemi, že je načase odejít do lepšího světa,“ přibližuje znalkyně Rybova života.

Rybu prý tehdy hledali celé tři dny. U jeho těla byla nalezena břitva a spis jeho oblíbeného autora, antického filozofa Seneky, který také ze světa odešel vlastní rukou. Na jeho poslední straně bylo tužkou připsáno několik vět na rozloučenou.

Jako sebevrah byl Jakub Jan Ryba pochován na morovém hřbitově. Až čtyřicet let po smrti jeho ostatky přenesli na starorožmitálský hřbitov, kde se dnes může poutník za jeho odkazem zastavit u jeho hrobu.


Zobrazit polohu Rožmitálu pod Třemšínem na větší mapě

Spustit audio