Nevidomý trenér může se Světluškou na extrémní triatlon. Ani peníze vám ale nezaplatí radost, říká

Sedm tisíc světlušek se přesně za týden rozletí po České republice a budou vybírat peníze pro dobrou věc! Nadační fond Českého rozhlasu připravil stejně jako v minulých letech sbírkové dny Světlušky, která pomáhá lidem se zrakovým handicapem. Komu vybrané peníze pomáhají? Například Markovi Moflárovi, který pracuje jako masér a osobní trenér a zároveň je i velmi aktivní sportovec.

Marek má malou tělocvičnu s odděleným místem pro masáže v základní škole pro zrakově postižené v Praze na náměstí Míru. Na tréninky sem chodí třeba Sára Skotnicová. „Marek je určitě výborný trenér, protože se umí hodně vcítit do člověka, o kterého pečuje,“ říká s tím, že Marka potkala na závodě, kde ho zaujal pozitivní energií.

Marek původně vrcholově sportoval, děla šest let cyklistiku, ale věděl, že celý život se tím živit nepůjde. Úspěšně proto vystudoval střední školu kondičního maséra a trenérství. Nyní masíruje, dělá sportovní masáže, relaxační i zdravotní. A několik lidí už mu řeklo, že má zlaté ruce. „Je to pro mne ta největší odměna, protože ani peníze vám nezaplatí radost člověka,“ dodává.


Když se narodí člověk, který je handicapovaný, tak je potřeba ho nelitovat, je potřeba ho podporovat, říkat mu, že je dobrý, aby neměl čas se nad tím zamyslet. Díky tomu vyroste a nebude mít žádný komplex. Marek Moflár

Marek ve svém volnu sportuje, účastní se extrémních triatlonových závodů, na které je potřeba trénovat. „Je to hlavně o psychice i fyzičce – čtyři kilometry plavání, sto osmdesát kilometrů na kole, dvaačtyřicet kilometrů běhu je velká porce,“ přiznává.

Závodil v Kanadě, objel celou Evropu, nejlépe se umístil jako pátý na Světovém poháru, je mistr Evropy a mistr republiky. Projekt Světluška mu pomáhá tím, že mu přispívá na startovné a na pomůcky jako například galusky.

Projekt můžete podpořit po celý rok také odesláním jednorázové dárcovské SMS ve tvaru DMS SVETLUSKA 30 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 Kč. Dárci mohou také přispět přímo na sbírkové konto Světlušky „deset devítek“ 99999 99999/0100.

autor: jht
Spustit audio