Nevidomá Šarlota Hambergerová jela pro Světlušku: Jízda na dvojkole mě hrozně baví

Radiožurnál v těchto dnech jezdí pro Světlušku. Dvě dvojkola s posádkami vyrazila na Českobudějovicko. Za každý ujetý kilometr získá Světluška 500 korun od bikecentra Kolovna, které také tandemová kola zapůjčilo. „Budeme sledovat Šarlotin příběh,“ prozradila Gabriela Drastichová z Nadačního fondu ČRo.

Jednu posádku tvořili rozhlasáci Vojtěch Koval a Radek Kedroň, druhý právě Gabriela Drastichová za Světlušku s nevidomou Šarlotou Hambergerovou. Nadační fond jí na střední škole přispíval na studium cizích jazyků, stipendium dostávala i na vysoké škole. Dnes sama pomáhá – účastní se projektu Návštěvy potmě.

Čtěte také

„V domově Dobrá voda navštěvuju seniory a dělám jim společnost. Provádíme spolu všechno, co jsme schopni zvládnout: vyrábění, čtení knížek, ale i povídání,“ usmívá se.

V domově důchodců se věnuje se paní Postlové, která je také nevidomá. Čte jí nebo jí pouští audioknihy. „Ví o druhém, jaké má trápení, nebo co potřebuje zdokonalit. Dokáže klientům rozumět a pomoct,“ říká vedoucí sociálního úseku domova důchodců Dobrá voda Renata Tetourová.

Ta o tom, že Šarlota tentokrát přijede na kole, věděla předem. Pro klienty to bylo překvapení. „Doma mám vlastní tandemové kolo, hrozně mě to baví,“ svěřuje se Šarlota.

V rámci jízdy pro Světlušku nakonec celý tým ujel přes 34 kilometrů. Díky tomu Světluška získá 17 375 korun. Peníze pomohou nevidomým a slabozrakým.

autoři: Vojtěch Koval ,
Spustit audio

Více o tématu

Jak přispět Světlušce?

 

Dárcovská DMS

Podpořte nás zasláním jednorázové nebo dlouhodobé dárcovská SMS na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS SVETLUSKA 90

DMS TRV SVETLUSKA 190

Telefonní číslo
87 777

Cena jednorázové DMS je 90 Kč. Cena trvalé DMS je 190 Kč a bude vám automaticky odečítána každý měsíc. Více na www.darcovskasms.cz. Službu DMS provozuje Fórum dárců, technicky zajišťuje ATS Praha.

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.