Nevidíte si ani na špičku nosu. A může za to váš mozek!

13. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

„Nevidí si na špičku nosu“, říkáváme občas o někom posměšně. Ve skutečnosti svůj vlastní nos nevidí nikdo z nás. Víte, proč tomu tak je? Může za to náš vlastní mozek! Právě ten vymazává nos z našeho zorného pole.

O sebestředných lidech se s posměchem tvrdí, že si nevidí na špičku svého nosu. Jenže řečeno doslovně, na špičku svého nosu si vlastně nevidí nikdo z nás. Tedy alespoň pokud se o to cíleně nesnažíme.

Máme-li zdravé oči, nos samozřejmě vidíme. Důležitý je ale proces samotného zpracování zrakové informace v mozku. Ten si totiž vybírá, na co se soustředit (a co zobrazit) a jaké informace naopak ignorovat. Selekce nepotřených zrakových informací je velmi důležitá, umožňuje nám například hledání ztracených předmětů, soustředit se na čtený text nebo zapamatovat si vizuální podněty kolem nás.

Se schopností mozku odfiltrovat nepotřebné informace souvisí i takzvaný fenomén slepoty z nepozornosti. Jedná se o vědecky popsaný jev, při kterém soustředěný člověk nezaznamená některé věci a události, které se dějí v jeho zorném poli. Fenomén slepoty z nepozornosti využívají iluzionisté a kouzelníci. Je také častou příčinou dopravních nehod.

autor: ČRo
Spustit audio