Neustálé změny opatření i obavy. Práce cestovních kanceláří je v době pandemie komplikovaná

9. prosinec 2021 07:30

Složitější přípravu zájezdů ještě v malé prachatické cestovní kanceláři nezažili. Koronavirus a s ním spojená protiepidemická opatření je sužují podobně jako velké firmy z jejich branže. A i když byla situace mnohdy velmi komplikovaná, nad vodou je udržela mimo jiné věrná klientela.

„V současné době lidé chodí hlavně pro exotiku a Egypt,“ říká nad katalogem vedoucí prodeje prachatické cestovní kanceláře Jana Mikulášková.

Lidé už sem chodí i pro dárkové poukazy. Zájem ale zatím není takový, jako byl touto dobou před koronavirovou pandemií. „Byli bychom rádi, kdyby lidé chodili jako v minulých letech, teď se trochu nudíme,“ dodává vedoucí prodeje.

Prachatická cestovka má pobočky také ve Vodňanech a Českém Krumlově. To, co ji zatím drží nad vodou, je věrná klientela. A podle majitele Miloslava Martana je to i výběr z různých světových destinací. „Mimo zájezdů po Čechách nám vždycky zůstala nějaká destinace, která byla otevřená a kam jsme mohli směřovat naše klienty,“ vysvětluje.

Při přípravě zájezdů ale musí neustále improvizovat. „Myslím, že nejvíc nás trápí nejasnost té situace. Spoustu zájezdů připravujeme, pak přesouváme na nové termíny, nevíme, jestli příští týden budeme moci odjet. Země počínaje Aljaškou a konče Tibetem mají stále nové podmínky, takže příprava je nejsložitější, jakou jsme kdy měli,“ popisuje ředitel.

Čtěte také

V době, kdy se nedalo cestovat, si našel Miloslav Martan jiný způsob, jak se podívat po světě. „Jeden ze způsobů, jak přežít tuhle dobu a jak se z toho nezbláznit, bylo dál jezdit. Když to nešlo se zájezdy, tak jsem vzal brigádu jako řidič náklaďáku nebo linkového autobusu,“ vypráví.

Majitelka Lenka Martanová přiznává, že kromě koronaviru teď práci komplikuje i povinné pojištění cestovních kanceláří. „V letošním roce pojišťovny opravdu neúměrně zvýšily sazby nejen pojistného, ale i spoluúčasti. Dosahují až milionových částek, což může být pro některé cestovní kanceláře opravdu vražedné. Když jsme se vyčerpali z veškerých zásob, abychom udrželi zaměstnance, máme ještě sáhnout pro milionové spoluúčasti, na které prostě není. Tak jsme využili podporu ministerstva, která částečně kryje tuhle záruku, kterou pro naši povinnou pojistku potřebujeme,“ uvádí.

I když je aktuálně cestování opět složité, pracovnice cestovní kanceláře alespoň připravují zájezdy na příští rok. „Každý zájezd má svůj čas na přípravu, takže se objednávají letenky, objednává se bydlení, zajišťují programy,“ líčí Lenka Martanová.

Podle majitelů prachatické cestovní kanceláře je nezájem klientů v celé situaci tou nejmenší komplikací.

Spustit audio

Související