Nešturmujme do války ve chvíli, kdy do ní nejsme připraveni jít, varuje politolog Eichler

8. prosinec 2022

Spolek Dárek pro Putina odhalil v Praze na místě odstraněné sochy maršála Koněva skulpturu hajlujícího skřeta s tváří ruského prezidenta, který utahuje plynový kohout. Peníze z dražby poputují na nákup zbraní pro Ukrajinu. „Sochu považuji za příliš jednoduchou reakci na celou válku,“ říká politolog Patrik Eichler. „Socha je značná zkratka, ale nemyslím, že je to věc, která by byla špatně,“ míní autor kampaně Dárek pro Putina, podnikatel Dalibor Dědek. 

Podle Dědka, jehož Iniciativa Dárek pro Putina už vybrala přes 300 milionů korun na vyzbrojování ukrajinské armády, se socha nemá líbit ale provokovat.

Čtěte také

„Žijeme v takové křehké bublině míru, teď si idylicky připravujeme Vánoce. Každý by si ale měl uvědomit, že v těch stovkách raket, které Rusové vysílají, stačí udělat malou chybičku a může se stát, že v konfliktu budeme až po uši. Vím, že je to velmi provokativní, ale cílem sochy je provokovat českou veřejnost k tomu, aby nezapomínala na to, v jak křehkém míru žijeme,“ vysvětluje podnikatel, který byl oceněn ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) záslužným křížem za mimořádné aktivity na podporu Ukrajiny v boji proti ruské invazi.

Eichler nesouhlasí se srovnáváním Vladimira Putina s Adolfem Hitlerem ani Ruska s nacistickým Německem.

Jednoduchost, se kterou jsme kohokoliv, koho nesnášíme, byť oprávněně, ochotni přirovnat k Hitlerovi, je nepřijatelná.
Patrik Eichler

„Přes všechnu brutalitu a neoprávněnost války, kterou se rozhodl rozpoutat proti svému sousedovi, je nutné pořád uznávat jedinečnost holokaustu. Také se nejedná v této chvíli o světovou válku,“ říká.

Čtěte také

Vadí mu prý také snadnost, se kterou je přirovnávání k Hitlerovi a k nacismu v české politice používáno, zejména pravicovou politikou.

„Už v minulosti různí politici pravice přirovnávali ať už skutečné, nebo domnělé politiky levice k bolševikům nebo právě k hitlerovskému režimu. Je to metafora, která je v demokratické politice nepřijatelná, příliš zploštělá a vlastně dehonestující,“ naznačuje ředitel Masarykovy demokratické akademie.

„Jednoduchost, se kterou jsme kohokoliv, koho nesnášíme, byť oprávněně, ochotni přirovnat k Hitlerovi, je nepřijatelná. Protože až se nějaký Hitler objeví, tak ho nepoznáme, protože každému budeme na potkání říkat: ty jsi ten s tím knírkem z 30. let,“ dodává politolog.

Účelem je vybírat peníze

Dědek připouští, že sám byl ze začátku montáže sochy v rozpacích, na druhé straně je ale podle něj účelem vybírat peníze na zbraně.

Mám ohromnou radost, že v Česku existuje téměř sto tisíc lidí, kteří už na zbraně přispěli.
Dalibor Dědek

„Po instalaci sochy jsme za první dva dny vybrali 12 milionů korun. Ta rozvířená diskuse k tomu vedla i řadu lidí, kteří třeba už i dříve přispěli. Je možné, že v některých situacích přesvědčujeme přesvědčené, ale připomínáme jim, že ten problém trvá a že je ho potřeba řešit. A mám ohromnou radost, že v Česku existuje téměř sto tisíc lidí, kteří už na zbraně přispěli,“ dodává.

Čtěte také

Účel sochy je podle Eichlera v pořádku. Nelíbí se mu prý ale rétorika některých lidí, kteří prosazují silnou podporu Ukrajině.

„Dost agresivní protiruskou rétorikou a různými výzvami jakoby si kompenzovali to, že Česká republika není připravená do války přímo vstoupit. Nic proti podpoře Ukrajině. To je zcela namístě. Ale pracujeme také s tím, čeho je ČR schopná, ať už z diplomatických důvodů – jsme členy NATO, EU, musíme postupovat mezinárodní kooperací , anebo na co je připravená naše společnost. Nešturmujme do války ve chvíli, kdy nejsme připravení do ní jít,“ naznačuje.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.