Nespolehlivá údržba parku? Nenechte se mýlit, možná jste narazili na ježčí ubytovnu

Ježci to ve městě nemají s přípravou na zimu úplně snadné. Popadané listí a větve pravidelně odvážejí technické čety, a zvířata tak přijdou o úkryt. V Chrudimi proto začala vznikat takzvaná ježkoviště. Na vybraných místech hromady shrabaného listí zůstanou až do jara a změní se v ježčí ubytovnu.

Čtěte také

Hromada v Michalském parku se nedá přehlédnout, listí je nakupené kolem celé jedné strany kostela, který stojí uprostřed, takže možností úkrytu pro drobné živočichy je tady opravdu hodně.

„Tady v Michalském parku je to záměr, protože široko daleko tu nejsou žádné veliké keřové skupiny, kam by se ježci mohli schovat. Takže jim tu necháváme možnost, kde se můžou zazimovat,“ vysvětluje správkyně městské zeleně v Chrudimi Kateřina Jánská.

„Normálně listí odvážíme, ale tady shrabeme celý park a necháváme listí na místě. Nikdy se nám nestalo, že bychom na jaře shrabovali a sklízeli listí i s ježky. Oni si na jaře vylezou.“

Zimoviště pro ježky v Ostravě-Mariánských Horách

Pochopení a ohleduplnost

Takzvané ježkoviště v Michalském parku není v Chrudimi jediné. „Teď to děláme intenzivněji v městském parku. Listí nafoukáváme do keřových skupin. Nikomu nevadí, když náhodou vítr z keřů listí vyvane na trávníkovou plochu.“

Celý nápad také spoléhá na ohleduplnost lidí a zejména pejskařů. Ti by si měli dávat pozor, aby ježky neprobudili předčasně.

autoři: Josef Kopecký , vma
Spustit audio

Související