Nešetrnou péčí si dokážeme na zubu vybrousit díru neuvěřitelných rozměrů, varuje Radoslav Lacina

23. únor 2019

Do ordinace Radoslava Laciny chodí čím dál více lidí, kteří si stěžují na obroušené zuby. Způsobujeme si to především naším životním stylem a stravou. Do limonád a jídel se také přidávají zvýrazňovače chuti. Ty ale zuby jenom leptají. Jak se vyvarovat poškození zubu? Nejenom to nastínil Radoslav Lacina, který se věnuje dentální péči.

Vzhled člověka je ovlivněn více věcmi, třeba právě dutinou ústní. „Rekonstruovat zuby jenom proto, aby v puse byly, bez ohledu, jak to vypadá, není dobře,“ upozorňuje Radoslav Lacina s tím, že na druhé straně také není dobré spoléhat pouze na estetiku – ta musí jít ruku v ruce s funkcí.

Dnes už také nedoporučuje například amalgám, který zub nezpevní a nedokáže nahradit funkci, pevnost a konstrukci zubu. „Nefunguje to úplně dobře,“ upozorňuje.

Implantáty jsou část stomatologie, na které se dají vydělat velké peníze. Proto se to snaží dělat každý, a ne každý to umí dělat dobře.
Radoslav Lacina

A taková abrazivní pasta, která byla zakázána, odstraní nejen to, co je na zubu, ale také i z jeho části. Důležité ale podle něj je, aby ze zubu zůstalo co nejvíce. „Protože cokoliv tam dáme my, to je vždycky horší,“ vysvětluje.

Za deset let si tak člověk dokáže na zubu vydrhnout mechanickým obroušením v kombinaci se sladkými limonádami díru neuvěřitelných rozměrů. A klasická chyba je, když si hned po jídle čistíme zuby. „Jídlo nám zuby naleptá, a my tu naleptanou strukturu ještě obrousíme,“ uzavírá.