Nervozita na finančních trzích po brexitu pokračuje. Jak se bude dařit evropským burzám?

Pražská burza zahájila pondělní obchodování v červených číslech. Podle analytiků by tak i v tomto týdnu měla pokračovat nervozita nejen na finančních, ale i komoditních trzích.

Zatím se v prvních dvaceti minutách burza propadá o půl procenta. Ztrácí hlavně finanční sektor. Mateřský vlastník České spořitelny, Erste Group si odepisuje jedno a půl procenta, rakouská VIG procento a 3 desetiny. V záporných číslech zatím obchoduje i francouzská burza, tam index CAC 40 ztrácí 2 desetiny procenta.

Pokračuje také volný pád libry. Dnes ráno ztrácela víc než 2 procenta vůči dolaru. Projev britského ministra financí ale její pád mírně zbrzdil a teď ztrácí procento a 6 desetin. Alespoň trochu se tak odpíchla od 31letého minima, kam se propadla v pátek. Euro v páru s dolarem oslabuje o 7 desetin procenta. Libru si tak Češi můžou nakoupit v průměru za 32 korun a 60 haléřů.


Ratingová agentura Moody´s dnes potvrdila hodnocení Velké Británie a snížila její výhled na negativní.

Podle Pavla Drahotského, ředitele Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko brexit kurz české měny nijak výrazně nezasáhne. „ Přímý kurz české koruny je řízen pořád závazkem vůči euru... Nepředpokládám, že by mělo docházet k razantnímu oslabování koruny,“ říká.

Podle některých analytiků by se intervence ze strany centrální banky mohly prodloužit. Nemusely by tak skončit podle plánů v půlce roku 2017, ale třeba až na jeho konci.

autoři: lvb , bkl
Spustit audio