Nerezová kašna na královéhradeckém náměstí reziví

15. únor 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Vše nové vyvolává diskusi, zejména jedná-li se o nové úpravy uprostřed náměstí. V polovině listopadu tak například Královéhradečtí začali polemizovat nad novou nerezovou kašnou posazenou do středu Masarykova náměstí. V tuto chvíli však radnice řeší zásadní problém s novou dominantou. Nerezová kašna reziví. Proč?

Strohý, spíše funkcionalistický návrh se na sklonku roku, kdy byla nová kašna instalována, ne každému zalíbil. Co však v tuto chvíli vzbuzuje údiv každého kolemjdoucího je skutečnost, že nerezová kašna za 2,5 mil.Kč začala rezivět.

"Ona už sama o sobě se nerezová kašna se na to náměstí vůbec nehodí. Už jsem také koukala, že tam je spousta odpadků naházených, takže už si lidé její využití asi našli sami," říkají občané. Vidím, že se díváte do kašny. "Taky jsem koukal, že v těch spárách už je to takové rezavé.

A co by se s tím podle vás mělo dělat? "Asi nějakým způsobem upravit. Zbourat úplně. Nebo vyměnit."

Autorem návrhu je pražský sochař Michal Gabriel. Kašna, podle jeho slov, byla navržena tak, aby splňovala mimo jiné i hledisko funkčnosti. To, že nerezový materiál začíná po třech měsících vykazovat známky opotřebovanosti, je podle Gabriela vada materiálu. "Ta kašna je v podstatě postavena tak, že je odlita v kuse a počítal jsem trošku s tím, že během toho provozu, to znamená, že každou sezónu se ta kašna vlastně bude čistit a leštit. Neustálým leštěním po mnoho let poroste k neustále větší a větší dokonalosti, tak jsem to asi myslel. Je to, jako když máte ve svatém Petru v Římě sochu a poutníci tam chodí a dotýkají se nohy toho svatého Petra a ona už je tak vyleštěná a téměř vymizela, takže vlastně něco podobného jsem sledoval tady," říká Gabriel.

Město s následnou údržbou kašny v podobě leštění stěn rozhodně nepočítá. Současnou vadu materiálu hodlá radnice reklamovat u výrobce. Do konce března by mělo dojít k přebroušení narušeného povrchu, komentoval vzniklou situaci náměstek primátora Bedřich Koros. Pokud se náznaky rezivění objeví i po požadované opravě, bude radnice žádat o chemický rozbor materiálu, ze kterého byla kašna vyrobena.

"Když se na to podíváme jako z technického provedení, je tam ta závada, že zřejmě při konečné povrchové úpravě došlo k vetření železného prachu nebo nečistot, které nyní následuje, způsobují dojem, jako by kašna rezatěla, ale ve skutečnosti samozřejmě nerezatí. Jak dodavatel, tak výrobce se zcela jednoznačně vyjádřili, že do konce března odstraní tuto věc a nehovořili jsme o žádných úhradách, takže samozřejmě je to bráno jako reklamace," vysvětlil Koros.

autor: ebo
Spustit audio

Více z pořadu