Neprokrastinujte svůj boj s prokrastinací! radí Petr Ludwig

Porazit chorobné odkládání neboli prokrastinaci se Petr Ludwig rozhodl poté, co se uzdravil z těžké nemoci a řekl si, že prožije život naplno. „Uvědomil jsem si hodnotu života a času. Když člověk zažije těžší situaci, tak si začne života vážit,“ vysvětluje autor knihy Konec prokrastinace. Výsledkem jeho snažení je také kniha Konec prokrastinace, která se stala bestsellerem. Nejenom o ní hovořil Petr Ludwig s moderátorkou Lucií Výbornou.

Zmínky o prokrastinaci nalezneme již v textech, které jsou tisíce let staré, nejde o žádný termín dnešní doby. „Míra prokrastinace roste, a to nejenom u Čechů, ale napříč populací a státy,“ vysvětluje Petr Ludwig.

Čím více možností dnes člověk má, tím je těžší si nějakou vybrat. „Nerozhodnost a frustrace vedou k tomu, že člověk rozhodnutí odkládá, a pak má kvůli tomu výčitky, pocit selhání a negativní emoce, které vedou jenom k tomu, že odkládá další věci,“ nastiňuje.

Čtěte také

Přestat odkládat věci na pozdější dobu a méně prokrastinovat může člověk například tím, že učiní rozhodnutí dlouhodobějšího rázu. Nebo jednoduše začne pěstovat svou vůli. „Naše vůle funguje podobně jako svaly, když člověk žádné nemá, tak začne chodit do posilovny a vytrénuje si je,“ vysvětluje s tím, že i ten největší prokrastinátor se může vycvičit tak, aby odkládal své věci daleko méně.

K dlouhodobým změnám se člověk propracuje pouze postupnými krůčky. „Raději málo a vydržet,“ radí. A stejným způsobem se dají odnaučit i zlozvyky. Lidé například často odkládají budík na mobilním telefonu. „Když člověk odloží několikrát za sebou budík, tak začíná den prohrou, je tam hned zrána pocit selhání a výčitek,“ nastiňuje.

Jak pracovat s negativní emocí? Jak přestat odkládat věci, které chceme udělat? A jak správně trénovat svou vůli? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio